ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα

Τι θέτει στο τραπέζι του Eurogroup η Αθήνα - Το καλό, το κακό και το άσχημο… νέο του Τσακαλώτου

Ένα καλό, ένα κακό και ένα άσχημο… νέο, έχει να καταθέσει στο τραπέζι του επικείμενου Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Αθήνα ελπίζει να κερδίσει το «στοίχημα» των εσόδων, την ίδια ώρα όμως που μια νέα «θύελλα» σαρώνει τις διεθνείς αγορές.
ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ EUROGROUP

του Βαγγέλη Δουράκη

Ψηλά στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών θα είναι η Ελλάδα… αλλά όχι πρώτο θέμα: Οι εξελίξεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το Brexit ξεχωρίζει από τα θέματα της ατζέντας του Eurogroup που λαμβάνει χώρα στις 11 Ιουλίου. Οι θεσμοί θα επιχειρήσουν έναν πρώτο απολογισμό, αν και επισήμως αποφεύγουν να αποβούν σε αποτίμηση των επιπτώσεων.

Όσο για την Ελλάδα,  ακολουθεί ως το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ. Θα είναι η τελευταία σύνοδος πριν τον Σεπτέμβριο και στόχος είναι να γίνει αποτίμηση της  προόδου των προαπαιτούμενων του ελληνικού προγράμματος.

Οι θεσμοί έχουν κάνει σαφές ότι θέλουν ολοκλήρωση του πακέτου για τα 2,8 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο- Αύγουστο, αντί για τον Σεπτέμβριο που είναι η επίσημη προθεσμία. Και τούτο για να ολοκληρωθεί επίσης εγκαίρως η 2η αξιολόγηση (μέσα στον Οκτώβριο) καθώς μετά η προσοχή της ΕΕ θα είναι στραμμένη αποκλειστικά στο Brexit, αφού ο η νέα βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το επίσημο αίτημα εξόδου…

Ο Έλληνας υπουργός –μέσα σε αυτό το πλαίσιο- φαίνεται πάντως πως θα μεταφέρει στους ομολόγους του ένα καλό, ένα κακό και ένα άσχημο νέο.

Το καλό νέο, είναι η … μάλλον ανέλπιστη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα σημείωσαν αύξηση 32,9% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν σε 3,74 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,33% έναντι του στόχου.

Εάν βεβαίως συνεχιστεί αυτή η τάση η Αθήνα θα έχει ένα λιγότερο… «καρδιοχτύπι», ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου!

Υπάρχει όμως και κακό νέο και αυτά δεν είναι άλλο από το ότι η «θύελλα» που σαρώνει τις διεθνείς αγορές –όπως ήταν φυσικό άλλωστε- αγγίζει και την Ελλάδα: Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο ενθουσιασμός από το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης και η πεποίθηση για άμεση ανάκαμψη, εκ των πραγμάτων «φρενάρει» και φέρνει πάλι την Αθήνα σε στάση …αναμονής.

Οι τραπεζικές αποτιμήσεις πιέστηκαν εκ νέου, καθώς η «ρηχότητα» της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, δυσκολεύει και παρατείνει το έργο όσων Ξένων Funds έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών Α.Μ.Κ. για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, που θα προκύψουν από τα εν εξελίξει «stress tests»..

Σε περίπτωση που ικανός αριθμός Ευρωπαϊκών Τραπεζών αναγκαστεί να προστρέξει στις Αγορές για ανεύρεση πρόσθετων κεφαλαίων και μάλιστα με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές - λόγω και της αρνητικής συγκυρίας- η κίνηση αυτή θα φέρει αντανακλαστικές πιέσεις για τους εγχώριους Τραπεζικούς τίτλους, καθώς αρκετοί Ξένοι παίκτες θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις νέες Α.Μ.Κ. μειώνοντας θέσεις σε άλλες «ρηχότερες» αγορές,  όπως η Ελληνική.

Όσον αφορά στο άσχημο νέο; Αυτό δεν είναι άλλο από τα δεκάδες ανοιχτά «μέτωπα» που πρέπει να κλείσει η Κυβέρνηση ενόψει φθινοπώρου: Μάλιστα κάποιες από αυτές τις εκκρεμότητες, έπρεπε να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου.

Μεγάλο «¨αγκάθι» είναι αυτό του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017 - 2020 που επιχειρείται να κατατεθεί στη βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο εφαρμοστικό νόμο που χαράσσει τους εθνικούς στόχους εσόδων - δαπανών και «φωτογραφίζει» τα μέτρα που θα λάβει χώρα και στην εκτός μνημονίου εποχή.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής πάνε λίγο πίσω χρονικά, καθώς μετατίθενται για τις 5 Αυγούστου –οπότε και θα κατατεθούν στη Βουλή- τρία νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Η Αθήνα αντιδρά και για το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών, με τον Έλληνα υπουργό να ασκεί κριτική στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, περιγράφοντάς το ως πολύ αυστηρό και  λέγοντας ότι έχει θέσει θέμα αλλαγής του η κυβέρνηση.  Είπε ότι δεν επιχειρείται μεν από τους θεσμούς μία ανθελληνοποίηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλά  ότι ο νόμος «είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.