MEDIA

Νέο τηλεοπτικό τοπίο από Σεπτέμβριο

Τηλεοπτικές άδειες: Αγωνία, φήμες και ανατροπές

Από την αρχή αναμένεται να ξαναγραφτεί το τηλεοπτικό τοπίο από Σεπτέμβριο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και για τη δύναμη επιρροής παραδοσιακών εκδοτών στην κοινή γνώμη και στους πολιτικούς συσχετισμούς. Ήδη, οι φάκελοι των ενδιαφερομένων έχουν αποσφραγιστεί, η επιτροπή στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης εξετάζει μία προς μία τις προσφορές και ταυτόχρονα, σημειώνονται οι πρώτες ανατροπές και… οι φήμες οργιάζουν
adeies

Το ερώτημα «ποιοι θα πάρουν τις τέσσερις άδειες» κυριαρχεί αυτές τις ημέρες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Πάντως, προσώρας, ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, αφού η διαδικασία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της εξέτασης των φακέλων ενός εκάστου των διεκδικητών των τεσσάρων (με… οψιόν να γίνουν πέντε) πανελλαδικών τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, τηρεί… απόσταση ασφαλείας από τα όσα γίνονται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για ευνόητους λόγους –δηλαδή προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις.

Αγωνία παντού

Στο πλαίσιο αυτό, η αγωνία για τα αποτελέσματα της διαδικασίας έχει επεκταθεί παντού: από το Μαξίμου, που ξεκίνησε την διαδικασία αδειοδότησης και αναμένει τι θα «ξημερώσει» στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, ως φυσικά στα επιτελεία των νυν καναλαρχών, που δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υφίστανται ως τέτοιοι από την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, οι υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν σηκώσει «χειρόφρενο» και δεν καταρτίζουν ακόμη σχέδια για την νέα σεζόν, αναμένοντας να δουν πού θα κάτσει η μπίλια και αν οι ίδιοι θα βρίσκονται ακόμη στο παιχνίδι. Φυσικά, από την αγωνία δεν εξαιρούνται και εκατοντάδες δημοσιογράφοι, που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά από τον Σεπτέμβριο.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία δεν θα κρατήσει πολύ, αφού η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, έχουν διαβεβαιώσει ότι παρά τους ογκώδεις φακέλους, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τεθειμένου χρονοδιαγράμματος. Ήδη, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας, παρουσία των εκπροσώπων των διεκδικητών, «ξεψαχνίζουν» έναν έναν τους φακέλους προσφορών που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας διεκδικούν 6 εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί και 4 νέες εταιρείες, ενώ ο 11ος διεκδικητής, δηλαδή το κανάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη, φέρεται να «κόπηκε» εξαιτίας ελλιπούς φακέλου.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος, πάντως, στις 14 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγέντες διεκδικητές, αφού θα έχει ολοκληρωθεί το «ξεσκαρτάρισμα» των φακέλων. Ο οριστικός κατάλογος των υποψηφίων «καναλαρχών» θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου και το πενθήμερο 12-17 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία και θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες.

Σενάρια, φήμες, ανατροπές

Φυσικά, ως τότε τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους ίδιους τους διεκδικητές, αλλά και στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί από Σεπτέμβριο, που θα θυμίζει τα τέλη του ’89, όταν η ιδιωτική τηλεόραση ανέτρεψε πλήρως τον τηλεοπτικό χάρτη, τους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και… τον χάρτη των μιντιακών συμφερόντων και της «τέταρτης εξουσίας».
Όπως προαναφέρθηκε, ως τις 17 Αυγούστου οι φήμες θα οργιάζουν. Ήδη, αγωνία επικρατεί στα κανάλια, καθώς τα ως τώρα σενάρια μιλούν για πολλές ανατροπές. Πέραν του Γιώργου Καρατζαφέρη, όλα δείχνουν ότι και το άλλοτε κραταιό Mega δε θα τα καταφέρει. Εκτός της έλλεψης τραπεζικής ενημερότητας για τον φάκελο του «Μεγάλου Καναλιού», η κατάσταση σήψης στην οποία βρίσκεται εδώ και 4 μήνες, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι 3 μήνες απλήρωτοι προφανώς δεν αποτελούν εχέγγυα για την άδεια λειτουργίας. Αγωνία επικρατεί και στο συγκρότημα του Φαλήρου, καθώς φήμες θέλουν τον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Αλαφούζο να μένουν εκτός διαγωνισμού, αν και όπως προαναφέρθηκε αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι ασφαλές. Η ίδια αγωνία διατρέχει και τους επιτελείς του Alpha, παρά το γεγονός ότι, κατά πληροφορίες, η πρόταση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη». Πιο… «χαλαρά» είναι τα πράγματα στο STAR της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ενώ σε στάση αναμονής βρίσκεται και το επιτελείο Κυριακού στον ΑΝΤ1.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση για τους παραδοσιακούς καναλάρχες δυσκολεύει εξαιτίας της εισόδου νέων «παικτών» στον χορό της διεκδίκησης τηλεοπτικών αδειών. Για παράδειγμα, εικάζεται ότι ο φάκελος που έχει καταθέσει η εταιρεία Alter Ego του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη περιέχει την υψηλότερη προσφορά τιμήματος για την δεκαετή άδεια χρήσης πανελλαδικής συχνότητας, ενώ απρόβλεπτος «παίκτης» έχει αποδειχθεί και ο επιχειρηματίας Βρυώνης του «Ε».

Τέλος, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα επιχειρηματικά, αλλά και τα θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένας φάκελος που δεν μπορεί να υποτιμηθεί είναι η υποψηφιότητα του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα μέσω του γιου του, Γιάννη και της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Καίτοι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα «φωτογραφίζεται» από φήμες και σενάρια ως υποψηφιότητα «με τις ευλογίες Μαξίμου», το matrix24.gr πληροφορείται ότι η απόφαση του επιχειρηματία Καλογρίτσα να ξαναμπεί στον χώρο των μίντια ήταν «ώριμη» εδώ και καιρό και δεν συνδέεται με την πολιτική συγκυρία. Μάλιστα, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο εκδότης της ιστορικής «Πρώτης», αλλά και του «Επτάμισι», σχεδίαζε εδώ και καιρό να ξαναμπεί στα ΜΜΕ, ενώ το φθινόπωρο προγραμματίζει την έκδοση κυριακάτικης εφημερίδας, με την υπογραφή των δημοσιογράφων Παναγιώτη Παναγιώτου (Παν-Παν) και Χρήστου Μαχαίρα. Τούτων δοθέντων, η προσφορά και ο φάκελος που κατέθεσε η εταιρεία του για να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια βασίζεται σε κριτήρια επιχειρηματικά και σε όρους αγοράς. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στο επιτελείο του Χρήστου Καλογρίτσα έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένους άξονες και πρόσωπα για το νέο κανάλι και μέσα σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή του ιστορικού διευθυντή της «Πρώτης», Νίκου Τσαγκρή, όπως και δημοσιογράφων που έγραφαν στην εφημερίδα (Νίκος Ευαγγελάτος κ.α.).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.