ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική σύγκρουση, αλλά και... συνταγματικά διλήμματα

«Τύμπανα πολέμου» για τον εκλογικό νόμο

Εβδομάδα... εκλογικού νόμου ξεκινά από σήμερα, καθώς μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ξεκάθαρο «όχι» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην απλή αναλογική, η πολιτική σύγκρουση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο και, ειδικά η ατμόσφαιρα μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη μυρίζει μπαρούτι.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ταυτόχρονα, παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσον μπορούν να ισχύσουν μεμονωμένα άρθρα της κυβερνητικής πρότασης, εφόσον αυτά συγκεντρώσουν 200 ψήφους, έστω και χωρίς να έχουν αυτές συγκεντρωθεί και επί της αρχής για όλη την πρόταση.

Η πολιτική αντιπαράθεση με την ΝΔ έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την πρωτοβουλία της να ικανοποιήσει «ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των δημοκρατικών πολιτών» και τη ΝΔ να καταγγέλλει «σύμφωνο ακυβερνησίας» και «πολιτικές σκοπιμότητες».

Ωστόσο, πέραν της σύγκρουσης των δύο «μεγάλων», που εκ των πραγμάτων καθίστανται ως οι δύο κεντρικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, σκληρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -και ειδικότερα, του ΠΑΣΟΚ.

Περιμένοντας την Φώφη

Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή τους για την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να δηλώσει ότι δεν ψηφίζει «αποσπασματικές διατάξεις». Μάλιστα, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας επικαλείται το γεγονός ότι μόλις
προσφάτως, η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πήρε απόφαση υπέρ ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3% -δηλαδή την... κυβερνητική πρόταση!

Κατά πληροφορίες, πάντως και παρά τις δημόσιες εξαγγελίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για καταψήφιση των κυβερνητικών προτάσεων, το Μαξίμου συνεχίζει να... ελπίζει. Κατά τις ίδιες πηγές, κυβερνητικοί παράγοντες θα επιχειρήσουν μία
ακόμη προσπάθεια να «μεταπείσουν» τη Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να μην αποστεί ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, αλλά και μιας θέσης που είχε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι το
σενάριο μεταστροφής της κ. Γεννηματά έχει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι «δυστυχώς, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κάνει κουμάντο ο Βενιζέλος», όπως λένε χαρακτηριστικά στο matrix24.gr.

Τα μαθηματικά της Βουλής και τα διλήμματα

Σε κάθε περίπτωση, τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από τον στόχο των 200 ψήφων, ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, οι έως τώρα «σίγουροι» είναι μόνο οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συν τους 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Μ' άλλα λόγια, οι «σίγουρες» ψήφοι είναι μόλις 162. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί, όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών (άρα θα προστεθούν 15 ψήφοι στο συγκεκριμένο άρθρο και θα φτάσει η πλειοψηφία τους 177), ενώ μένει να φανεί τί στάση θα υιοθετήσει η Χρυσή Αυγή, η οποία τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ για προφανείς λόγους ουδείς έχει... μπει στον κόπο να έρθει σε
διάλογο με το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των μαθηματικών της Βουλής, η κυβερνητική πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει και... διλήμματα μεταξύ των συνταγματολόγων. Αυτό διότι στο Μαξίμου, αλλά και στο ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων εκτιμούν ότι όσα άρθρα (όπως, ενδεχομένως, το άρθρο που θα προβλέπει την κατάργηση του μπόνους) συγκεντρώσουν 200 ψήφους, μπορούν να εφαρμοστούν από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο δεν έχει πάρει 200 ψήφους στο σύνολό του. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, που αναφέρει τα εξής: «Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στο αντίποδα, η ΝΔ βρίσκεται ήδη... επί ποδός πολέμου, καθώς η Συγγρού ετοιμάζεται να καταγγείλει «εκτροπή», στην περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να «απομονώσει» την ισχύ συγκεκριμένων άρθρων της πρότασής της, ενώ η ερμηνεία επί του θέματος της ισχύος θα διχάσει, προφανώς, τους συνταγματολόγους -κάτι που αναμένεται να φανεί από... τις αμέσως επόμενες ώρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.