ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Την Πέμπτη το πρώτο μεγάλο βήμα για τη χαλάρωση των capital controls

Οι θεσμοί ενέκριναν τα μέτρα της ΤτΕ και ήδη απεστάλη σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ.
capitalcontrols1

Εγκρίθηκαν από τους θεσμούς τα μέτρα για το πρώτο κύμα χαλάρωσης των capital controls, ανοίγοντας το δρόμο για το πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της απόσυρσης των κεφαλαιακών περιορισμών περίπου ένα χρόνο μετά την επιβολή τους.

Μετά την θετική ανταπόκριση των θεσμών η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε επίσημα το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και η οποία θα δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Χθες μιλώντας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αποτελεί μια από τις βασικές προυποθέσεις προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε ανοδική πορεία. Όπως είπε η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους.

Συγκεκριμένα, η χαλάρωση των περιορισμών περιλαμβάνει:

• Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

• Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30%.

• Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

• Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

Επιπλέον στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, είναι επίσης η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα. Στόχος, της ΤτΕ, είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται σε μία ημέρα από την υποβολή του αιτήματος ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έχουν μεγάλο θράσος…για να εμπαίζουν με τόση ξεδιαντροπιά τον κόσμο!!

  2. Mεγάλο όντος το βήμα που διαφημίζεται ασταμάτητα για την «άρση» των capital controls από την κυβερνηση , την ΤτΕ και την ΕΚΤ .
    Λέει αυτό : τρεις το λάδι , τρεις το ξύδι , έξη το λαδόξυδο !
    Το κυριότερο δε, αντί για αναλήψεις 420 € την έβδομα τώρα 840 € κάθε δυό εβδομάδες !
    Ακούτε ιθαγενείς ;
    Τι να ακούσουν όμως οι περισσότεροι όταν δεν έχουν πιά ούτε αυτά για καταθέσεις ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.