ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Το διαστημικό σκάφος Philae είπε το οριστικό αντίο στη γη

Αυτή τη φορά πρόκειται για το οριστικό αντίο: το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta έκοψε σήμερα κάθε επικοινωνία με το μικρό ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, ανακοίνωσε στο blog της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
philae1

«Σήμερα, οι επικοινωνίες με το Philae διακόπηκαν. Είναι το τέλος μίας συγκλονιστικής αποστολής που στέφθηκε από επιτυχία», δήλωσε ο Αντρέας Σουτς, εκπρόσωπος της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLP.

«Διατηρούσαμε αυτήν την επαφή κατά κάπως συμβολικό τρόπο της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES στην Τουλούζη.

Ομως η Rosetta, που συνοδεύει τον κομήτη Τσούρι, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ηλιο και τα ηλιακά πάνελ της δέχονται όλο και λιγότερο ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, χρειάζεται εξοικονόμηση ενέργειας ώστε η Rosetta να συνεχίσει τα τροφοδοτεί τα δέκα της όργανα, εξηγούν οι ειδικοί.

Επειτα από ταξίδι δέκα ετών ως επιβάτης της Rosetta, το ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε πανηγυρικά τον Νοέμβριο 2014 στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Tchourioumov-Guerassimenko. Επειτα από μερικές αναπηδήσεις, το ρομπότ σταθεροποιήθηκε, αλλά ξαπλωμένο στο πλευρό σε μία σκιερή πλευρά του κομήτη.

Εξοπλισμένο με δέκα όργανα, εργάστηκε για 60 ώρες πριν αποκοιμηθεί ελλείψει ενέργειας. Ξαναξύπνησε τον Ιούνιο 2015, αλλά δεν ξαναέδωσε νέα του από τις 9 Ιουλίου. Τον Φεβρουάριο, οι υπεύθυνες για το Philae ομάδες είχαν ήδη αποφασίσει να μην του στείλουν πλέον εντολές , αλλά διατηρούσαν τη σύνδεση για προληπτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.