ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλια του Γιώργου Ελενόπουλου

«Το Κίνημα θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του»

Με τη φράση «όλα στο φως», σχολιάζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος.
giorgos-elenopoulos-arxeio

Θέτει όμως ένα απλό ερώτημα : «Τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή κρίση επέβαλε τα μνημόνια;». Διότι, όπως λέει, «αν κάποιοι επιμένουν στο πρώτο, τότε η Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει να είναι... διαρκής, γιατί στην επόμενη φάση, θα αναζητείται ο επόμενος ένοχος - και τέλος δεν θα υπάρχει, αφού οι δήθεν αντιμνημονιακοί είναι οι κατ' εξοχήν μνημονιακοί. Αν όχι, ας αναζητηθούν επιτέλους οι πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και επέβαλαν τον αναγκαστικό δανεισμό. Γιατί, αν αυτό δεν συμφωνηθεί, τότε δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Και αυτό, προέχει».

Σε κάθε περίπτωση αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Κάνει λόγο για αχρείαστες και εγκληματικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, όσο όμως και της κυβέρνησης Σαμαρά, που «δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση και συναγωνίστηκε τον κ. Τσίπρα στην αντιμνημονιακή ρητορική ενόψει ευρωεκλογών, υπηρετώντας στη συνέχεια τη μικροκομματική στρατηγική της αριστερής παρένθεσης», όπως λέει, με θύμα τους Έλληνες και τη χώρα που πληρώνουν ακριβά τις επιλογές τους.

Όσον αφορά στα περί ‘απλής’ αναλογικής και Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο κ.Ελενόπουλος αναρωτιέται πόσο άδολη μπορεί να είναι μια απλή αναλογική που δεν εισάγει καμία ρύθμιση η οποία να αντιμετωπίζει το μαύρο πολιτικό χρήμα. «Πως μπορεί να αισθάνεται ένας αριστερός; Πως μπορεί να αισθάνεται ένας Πρωθυπουργός και ένα - κατά την αντίληψή του, "ριζοσπαστικό" κόμμα, χωρίς να αντιμετωπίζει τη ρίζα του κακού, ρίχνοντας παράλληλα βορά στα συμφέροντα την κάθε "ισότιμη" ψήφο; Πως μπορεί να αισθάνεται, όταν οι προτάσεις του για την πολυσυζητημένη Συνταγματική Αναθεώρηση, πέραν των ανακολουθιών τους, στερούνται κάθε προοδευτικού πνεύματος; Όταν, απουσιάζει η παραμικρή νύξη για πρωτοβουλίες που αλλάζουν σε βάθος την εξουσία, αντί να την αναδιανέμουν, όταν δεν εισφέρουν την παραμικρή αλλαγή με την αποκέντρωσή της, με τη διαφανή άσκησή της, με την εμπέδωση της ισονομίας, της λογοδοσίας. Όταν, εντέλει, ο προσανατολισμός παραμένει διαχειριστικός, σε ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα που έχει αλωθεί από τον παρασιτισμό, τον πελατειασμό και την παρεοκρατία», αναρωτιέται, σημειώνοντας με νόημα πως ποτέ δεν είναι αργά για μια καλή αυτοκριτική... Από τα πυρά του δεν ξεφεύγει ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και δεν το κατονομάζει. «Πόσες θέσεις πρέπει να αλλάξει ένα κόμμα του προοδευτικού χώρου για να αισθανθούν επιτέλους, όσοι έχουν την ευθύνη της πορείας του, το μέγεθος των λαθών τους και τις τραγικές τους επιπτώσεις συνολικά για τον προοδευτικό χώρο;», αναρωτιέται.

Από την κριτική του δεν ξεφεύγουν και όσοι ερμήνευσαν την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό ως πορεία προς συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Την παραμονή της συνάντησης, μάθαμε από "φωτισμένους" εγκεφάλους, ότι "ο Παπανδρέου, οδεύει προς συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ". Την επομένη, μάθαμε από τους ίδιους εγκεφάλους, έκπληκτοι από τη στροφή των 180 μοιρών, ότι "ο Παπανδρέου οδεύει ολοταχώς προς το ΠΑΣΟΚ". Κατά την ίδια λογική, την προηγούμενη περίοδο, μαθαίναμε ότι, ο Παπανδρέου "τα έχει βρει με τη Φώφη, μην ακούτε τι λέει δημοσίως, όλα θα γίνουν γνωστά σε λίγο καιρό". Όπως και ότι, "τα έχει βρει με τον Τσίπρα και στέλνει στελέχη του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ". Την ίδια περίοδο, από τις ίδιες πηγές, το μήνυμα ήταν, "ο Παπανδρέου φταίει που δεν υπάρχει συνεργασία, γιατί είχε κλείσει ραντεβού με τη Φώφη και δεν πήγε" (!)», λέει, περιγράφοντας μία κατάσταση απολύτως υπαρκτή στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο του προηγούμενου διαστήματος.

Απαντώντας, ο Γιώργος Ελενόπουλος, περιγράφει τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ως τη μοναδική σταθερά στο πολιτικό σύστημα, αφού «δεν ετεροπροσδιορίζεται, δεν αλλάζει θέσεις ανά ημέρα, πολιτεύεται με μοναδικό γνώμονα το διακύβευμα που αφορά τον Ελληνικό λαό και τη χώρα, την εκ βάθρων αλλαγή της», όπως λέει. Κάνει λόγο για μία σταθερά που δεν μετακινείται από τη διατυπωμένη θέση της περί συνεργασιών, σύμφωνα με την οποία, κεντρικό ζήτημα και αντίπαλος είναι το πελατειακό κράτος και όσοι το υπηρετούν και για μία σταθερά που καθιστά τον πελατειακό καπιταλισμό ως τον βασικό ένοχο της σημερινής οικονομικής κρίσης, αλλά τελικά και της εξάρτησής μας από τους δανειστές.

«Το Κίνημα και ο Πρόεδρός του, παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι σε αυτήν τη θέση, σε πείσμα των "φωτεινών" εγκεφάλων με τις μονίμως διαψευδόμενες εκτιμήσεις τους», λέει, διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας και την αναζήτηση δυνατότητας συνεργασίας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, με την ελπίδα ότι, θα υπάρξουν δυνάμεις που θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν ενώπιον και όχι ερήμην του Ελληνικού λαού, σε ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών και πολιτικών, που να υπηρετεί αυτό το διακύβευμα».

Σε μία προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν σαφέστερος, ο Γιώργος Ελενόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «το Κίνημα θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του».

Συνεργασία, λέει, θα υπάρξει μόνον αν με όρους αλήθειας συμφωνηθεί το πολιτικό διακύβευμα, το οποίο δεν αφορά προσωπικές επιδιώξεις ή καρέκλες και βραχυπρόθεσμους εκλογικές στοχεύσεις, ούτε λογικές τρίτου, τέταρτου ή άλλου πόλου, αλλά ούτε και «σταλινικού χαρακτήρα» αντιλήψεις περί κυριαρχίας στον προοδευτικό χώρο, όπως φαίνεται να ελπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναφερόμενος τέλος την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ.Ελενόπουλος κάνει λόγο για έναν κατεξοχήν συντηρητικό πολιτικό, που προτείνει μια προοδευτική πολιτική, τη στιγμή που οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, τυρβάζουν περί άλλων.

Αναρωτιέται μάλιστα τι κάνουν οι προοδευτικοί πολιτικοί στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως, οι σοσιαλδημοκράτες, ιδιαιτέρως δε, όταν από την αρχή της κρίσης, υπήρξε Ευρωπαίος ηγέτης και μάλιστα, προοδευτικός, που είχε φέρει στο τραπέζι του διαλόγου, ακόμη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αυτήν και άλλες προοδευτικές πολιτικές, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ των άλλων προτάσεων του Γιώργου Παπανδρέου τότε ήταν:

 • Ευρωομόλογα για το χρέος.
 • Ευρωομόλογα για την ανάπτυξη.
 • Πράσινα Ευρωομόλογα.
 • Κοινές αναπτυξιακές πολιτικές.
 • Ανάπτυξη δικτύων και υποδομών συγκοινωνίας, ενέργειας και τηλεπικοινωνίας, με  βάση την πράσινη - βιώσιμη τεχνολογία και στόχους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.
 • Ρύθμιση και έλεγχο των αγορών και των φορολογικών παραδείσων.
 • Πρόγραμμα τύπου Erasmus για τους ανέργους της ΕΕ.
 • Άμεση ενημέρωση του τραπεζικού συστήματος για την κίνηση των κεφαλαίων - και πολλά ακόμη.

Καταλήγοντας, ο στενότερος ίσως συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, αναρωτιέται γιατί οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, όχι μόνον δεν κάθονται γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν εποικοδομητικές προτάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσουν σε ευνοϊκό περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης, αύξησης του εθνικού εισοδήματος και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και γιατί ουδείς ασχολείται με αυτά, παρά μόνον με όσα εμπίπτουν στη σφαίρα της μικροπολιτικής και της κακώς εννοούμενης πολιτικής σκοπιμότητας.

«Πώς ακριβώς, υπηρετούν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και της χώρας, πώς υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και εντέλει πώς μεριμνούν για όσα πραγματικά αφορούν τους Έλληνες και τη χώρα;

Και προσθέτως, πως ακριβώς σκοπεύουν να οικοδομήσουν την αναγκαία αξιοπιστία προκειμένου να διαπραγματευτούν - και επιτυχώς, με τους εταίρους, αλλά και να δούμε στο βάθος του τούνελ το φως που δείχνει το δρόμο που οδηγεί προς τις αγορές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη;», καταλήγει.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. KT 17:38 27/07/2016

  Το κίνημα θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του…….. Προβλέπω στο εγγύς μέλλον να ζητά το ΠΑΣΟΚ συνεργασία με το κίνημα!!! Αρκετές προσβολές δέχτηκε ο πρόεδρος και μέσω αυτού όλοι εμείς που πιστέψαμε στις αρχές και τις αξίες του κινήματος! Η έλλειψη συμβιβασμών, η πίστη, η συνέπεια, η σταθερότητα και η ανιδιοτέλεια της εξουσίας θα το φέρουν γρήγορα στη βουλή για να ακουσθεί ατόφια η φωνή του κινήματος και όχι τα φερέφωνα μιας συμμαχίας χωρίς πρόγραμμα και ιδεολογικό προσανατολισμό!!!

 2. Κύριε Ελενόπουλε,
  πιστεύω πως το Κίνημα πρέπει να εντατικοποιήσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, συνεχίζοντας βέβαια να λέει ΑΛΗΘΕΙΕΣ και παρουσιάζοντας (όπως κάνει πάντα) ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,
  αλλά με πιο «επιθετική» τακτική.
  Με την φράση «επιθετική τακτική» εννοώ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε ραδιο/τηλεοπτικές εκπομπές από τα ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του Κινήματος.
  Δηλαδή, την ώρα που κάποιος παρουσιαστής λέει ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ που αδικούν κατάφορα το Κίνημα (κάτι που γίνεται σχεδόν καθημερινά), να παρεμβαίνει ζωντανά κάποιο από τα προβεβλημένα Στελέχη του Κινήματος και ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Πιστεύω πως εάν το Κίνημα ακολουθήσει αυτή την τακτική, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι «λασπάδες» θα πάρουν το «μήνυμα» και δεν θα εκστομίζουν τις συκοφαντίες με την ευκολία που το κάνουν τώρα .
  Τώρα λένε ότι θέλουν, επειδή βλέπουν ότι δεν υπάρχει αντίδραση και αντίλογος.
  Τα προβεβλημένα Στελέχη τα αναφέρω γιατί μόνο σε αυτά θα δοθεί από τα ΜΜΕ ο λόγος.
  (Πχ. όταν ακούω εγώ κάποιον να λέει ασύστολα ψεύδη, δεν μπορώ να παρέμβω γιατί δεν πρόκειται να μου δώσουν τον λόγο. Ενώ, εάν ζητήσετε εσείς τον λόγο κύριε Ελενόπουλε ή κάποιο άλλο προβεβλημένο Στέλεχος, θα σας δοθεί ο λόγος και θα μπορέσετε έτσι να βάλετε στη θέση του τον ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ)

 3. Όλοι και όλα στο φως! κε.Ελενόπουλε σωστά!
  Ξέρετε λόγια και πράξεις σαν τις δικές σας (στενών συνεργατών του ΓΑΠ )
  εμάς της βάσης μας δυναμώνουν και μας παραδειγγματίζουν .
  Κάνουμε , λέμε και γράφουμε άραγε αρκετά για να βάλουμε και μεις το πετραδάκι μας στον βωμό και την προσπάθεια των προοδευτικών αλλαγών που αναμένεται να φέρει το ΚΙΝΗΜΑ αρχής γενομένης με την είσοδό του στην Βουλή στις επόμενες εκλογές ;

 4. Κύριε Ελενοπουλε ότι λέτε είναι αλήθειες που τα ΜΜΕ έχουν κρύψει από τον λαό.
  Συνεχίστε διότι υπηρετείτε το δίκιο και την αλήθεια που στο τέλος θα νικήσουν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.