ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit και η επιδείνωση της ύφεσης δημιουργούν αβεβαιότητα

Τράπεζες: Κέρδη για το πρώτο εξάμηνο αλλά...

Με κέρδη έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τις τράπεζες παρά τη «χαμηλή» πτήση της οικονομίας, την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και την αβεβαιότητα που δημιουργεί  η βρετανική απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ.
kerdi

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και στο δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες θα παρουσιάσουν θετική εικόνα, σε συνέχεια αυτής του πρώτου τριμήνου, κλείνοντας έτσι το πρώτο εξάμηνο με σημαντική κερδοφορία.

Οι αναλυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι το 2016 θα αποτελέσει τη χρονιά επιστροφής σε κερδοφορία, ωστόσο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των τραπεζών οι προσδοκίες έχουν περιοριστεί σημαντικά καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ύφεση στην οικονομία θα βαθύνει την εφετινή χρονιά, εκτιμήσει κάνουν λόγο για συρρίκνωση κοντά στο 1%, ενώ πρόσθετη πίεση και αβεβαιότητα δημιουργεί η κατάσταση στην Ευρώπη μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Όλα αυτά δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα για το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης ενισχύοντας τις τράπεζες. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι στο περιβάλλον αυτό θα πρέπει να μην χαθεί άλλος χρόνος και οι αξιολογήσεις θα πρέπει να κλείσουν στο σωστό χρόνο ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ροή της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της οικονομιας,

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών η σημαντική αύξηση των εσόδων, που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και η περαιτέρω περιστολή των δαπανών, αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης προσωπικού - καταστημάτων οδηγούν σε σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών των τραπεζών. Ωστόσο, τη μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα κάνει η μείωση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μείωση, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, είναι αποτέλεσμα τόσο του μεγάλου αποθέματος προβλέψεων που δημιούργησαν το 2015 οι τράπεζες όσο και της σχετικά θετικής εικόνας στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου του εφιαλτικού 2015. Στο πρώτο τρίμηνο 2015 εμφανίζουν μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ταυτόχρονα αύξηση των πιστωτικών ανοιγμάτων λόγω του εκτροχιασμού πολλών δανείων που είχαν αναδιαρθρωθεί παλαιότερα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η εικόνα στα «κόκκινα» δάνεια σταθεροποιείται καθώς ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες σπεύδουν να ρυθμίσουν προβληματικά δάνεια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.