ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως αντίδοτο στη φοροεπιδρομή

Τράπεζες προς Δημόσιο: Πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες τώρα!

Ως αντίδοτο στη φοροεπιδρομή και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τον κίνδυνο η οικονομία να παρασυρθεί βαθύτερα στην ύφεση εξαιτίας του νέου βαρύτατου πακέτου φορολογικών μέτρων και περικοπών υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών εκτιμώντας ότι το 2016 το πιθανότερο είναι η οικονομία να συρρικνωθεί περίπου 1%.

Μάλιστα υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για ακόμα χειρότερη εικόνα το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξουν άμεσα κινήσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή τονίζουν η αποπληρωμή -το γρηγορότερο δυνατό- των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων λιτότητας. Πρόκειται για ποσό 2,8 δις. ευρώ που σύμφωνα με το μνημόνιο και την αξιολόγηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες. Όπως τονίζουν η τόνωση της αγοράς με περίπου 3 δις. ευρώ θα ενισχύσει αποφασιστικά τον ιδιωτικό τομέα, στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, την εκπλήρωση των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών του και τελικά όχι μόνο να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των μέτρων αλλά να επιταχύνουν την επιστροφή της οικονομίας σε ανοδική τροχιά.

Στην βελτίωση των συνθηκών βοηθά η χαλάρωση των capital controls καθώς θα σταθεροποιήσει τις τράπεζες και θα βοηθήσει την επιστροφή καταθέσεων. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα οδηγήσει άμεσα στην επιστροφή περίπου 3 – 4 δις. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Με τις αλλαγές κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος (θυρίδες, στρώματα κλπ) που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κίνηση ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι στο διάστημα Νοέμβριος 2014 - Ιούνιος 2015 (οπότε και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα περί τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται εντός χώρας. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά μέρος αυτών, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα κάτι που θα εντείνεται όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί και ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.