ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση δανείων προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο

Τράπεζες: Βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας

Και όμως οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται! Παρά την γενικότερη κατήφεια και προβληματισμό που επικρατεί για την πορεία της χώρας τον περασμένο Ιούνιο σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ροών προς επιχειρήσεις, για πρώτη φορά το 2016, ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται και η εικόνα για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι καθαρές ροές δανείων αυξήθηκαν κατά 479 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν είναι αισθητά μεγαλύτερα των δανείων που αποπληρώθηκαν. Οι ροές δανείων προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 566 εκατ. ευρώ, που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2014. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 479 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 357 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, -156 εκατ. τον Απρίλιο, -146 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, -295 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και -504 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι τράπεζες αποδίδουν την αύξηση των χορηγήσεων τον περασμένο μήνα και στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί η καλή πορεία του τουρισμού. Μετά τη θετική εικόνα του Ιουνίου, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, σε ετήσια βάση, βελτιώθηκε στο -1% έναντι -1,2% τον περασμένο Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, το 2016 καταγράφεται βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της οικονομίας και της άρσης της αβεβαιότητας. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι ροές προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν οριακά αρνητικά (-68 εκατ. ευρώ), ενώ τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ., τον Μάρτιο στα 224 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στα -48 εκατ. και τον Ιανουάριο στα -205 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο πρώτο εξάμηνο οι ροές δανείων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το συνολικό υπόλοιπο δανείων σε ετήσια βάση εμφανίζεται μειωμένο, κατά -2%, συρρίκνωση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαγραφές δανείων. Σημειώνεται ότι οι καθαρές ροές και οι ρυθμοί μεταβολής υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος αφού ληφθούν υπόψη οι αναταξινομήσεις και μεταβιβάσεις δανείων/εταιρικών ομολόγων, οι διαγραφές, καθώς και οι συναλλαγματικές διαφορές.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η καθαρή ροή δανείων τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε σε -97 εκατ. ευρώ. Αν και τα δάνεια που αποπληρώνονται ξεπερνούν τις νέες χορηγήσεις προς νοικοκυριά, ωστόσο η ροή του Ιουνίου ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών. Σημειώνεται ότι η καθαρή ροή προς νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα -275 εκατ. ευρώ τον Μάιο, στα -195 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, στα -361 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα -226 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και στα -287 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Ετσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2016 η καθαρή ροή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 1,44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και σε συνδυασμό με την επαναφορά του waiver οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, επιτρέποντας στις τράπεζες να διοχετεύουν περισσότερα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, για να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση (εξέλιξη που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αλλά και να ενισχυθούν οι καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.