ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιδρυτική Συνέλευση» πριν από την εκλογή επικεφαλής θέλουν και οι Κινήσεις Πολιτών

Βάση για τα επόμενα βήματα, η προγραμματική σύγκλιση

Δικαίωση βλέπει για την πρωτοβουλία της στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά, παρά τις νέες αναταράξεις στις σχέσεις της με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Όλοι οι χώροι στους οποίους απευθύνθηκα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μία προγραμματική σύγκλιση που είναι η βάση για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα», είπε στον Real FM, εκτιμώντας παράλληλα πως και το πλαίσιο ακόμα που έχει θέσει δικαιώνεται, αφού υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες υποψηφιότητες για την επόμενη μέρα. Έστειλε πάντως σαφές μήνυμα σε όσους μιλούν για κάτι νέο άνευ όρων, λέγοντας ότι θα πρέπει τα βήματα να μην είναι μετέωρα, γιατί «επιχειρήθηκε το νέο στο προηγούμενο διάστημα από πολλές πλευρές και δεν κατάφερε να προχωρήσει».

Αντ’ αυτού, πρότεινε μόλις υπάρξει προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των μερών που μετέχουν στην προσπάθεια, να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι για να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε, εξάλλου, στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων γύρω από μία Εθνική Γραμμή, εννοώντας με αυτήν την ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στο κράτος για να γίνει φιλοεπενδυτικό, την αναδιάρθρωση του χρέους και τον επαναπροσδιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Ειδικά την ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων ευαγγελίζεται κατ’ εξοχήν η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, που συγκροτήθηκε από κοινού από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και άλλες κινήσεις και αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της την προσεχή εβδομάδα.

Στο μεταξύ, το όραμά τους για τα επόμενα βήματα στην πορεία ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Παράταξης, περιγράφουν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, σημειώνοντας και αυτές ότι θα πρέπει να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία. «Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα, παρέχοντας όμως τα αναγκαία χρονικά περιθώρια για να δοκιμαστεί η πολιτική συνεργασία των ενδιαφερομένων δυνάμεων και στελεχών σε όλα τα επίπεδα», λένε σημειώνοντας ως ζητούμενο με τη συνύπαρξη και την όσμωση, να δυναμώσουν οι πολιτικοί δεσμοί και να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αφήνουν εξάλλου αιχμές για τυχόν διφορούμενες δηλώσεις και άσκοπες αψιμαχίες που προκαλούν δυσφορία και απογοήτευση στην κοινωνική βάση της παράταξης, όπως λένε με νόημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Από την πλευρά τους οι Κινήσεις Πολιτών προτείνουν τη συγκρότηση τον Σεπτέμβριο ενός ευρέως αντιπροσωπευτικού πολιτικού σώματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκόμενων δυνάμεων αλλά και στελεχών του χώρου, που ως «Ιδρυτική Συνέλευση» θα επικυρώσει το πόρισμα θέσεων της κοινής Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, θα διακηρύξει ως κοινή προοπτική την ίδρυση του νέου ενιαίου φορέα εντός του 2017, θα εκλέξει ένα κεντρικό πολιτικό όργανο και θα καθορίσει τον οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει την οργάνωση Ιδρυτικού Συνεδρίου και την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, στο Συνέδριο θα αποφασιστεί η μορφή, το όνομα, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό και το συλλογικό όργανο του νέου φορέα. Επιμένουν εξάλλου στις Κινήσεις Πολιτών πως τυχόν εκλογή του επικεφαλής, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα, θα λειτουργήσει διχαστικά, σε βάρος της συνοχής αλλά και της κοινωνικής δυναμικής του εγχειρήματος. Έρχονται έτσι πιο κοντά στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά, παρά σε αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.