ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 70% των περιπτώσεων

Βροχή τα κατασχετήρια αλλά άδειοι οι λογαριασμοί

Βροχή πέφτουν τα κατασχετήρια για τους οφειλέτες των Ταμείων, πλην όμως οι λογαριασμοί σε ποσοστό που ανέρχεται σε 70% έχουν μέσα ποσά της τάξης των 0,02 ευρώ έως και 100 ευρώ.

Σε πολλές, δε περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 500.000 ευρώ, τα κατασχετήρια γυρίζουν πίσω με μηδενικές εισπράξεις καθώς δεν βρίσκουν τίποτα απολύτως.

Πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στάλθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στις τράπεζες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), πλην όμως οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν άδειοι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα 10% με 15% από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις εις χείρας τρίτων επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά στατιστικά δεδομένα του ΚΕΑΟ και από καλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ποσά που μπλόκαραν και εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά του ευρώ έως και 100 ευρώ έναντι οφειλών που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν δεκάδες εκατομμύρια.

Η λεία των ηλεκτρονικών εντολών κατάσχεσης, ωστόσο, εμφανίζεται αυξημένη από πέρυσι όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες (ενδεικτικά στο πρώτο τρίμηνο του 2016 εισπράχθηκαν 9,8 εκατ. ευρώ), πλην όμως η σύγκριση αυτή είναι εξαιρετικά επισφαλής, γιατί πέρυσι (πριν και μετά τα capital controls) οι εντολές κατάσχεσης γινόταν με δικαστικούς κλητήρες, δηλαδή η διαδικασία και τα αποτελέσματα ήταν κυριολεκτικώς ανύπαρκτα.

Οι οφειλέτες είχαν την δυνατότητα να εξοφλούν άλλες πιο επείγουσες υποχρεώσεις και όταν έφθανε η κατάσχεση, ο λογαριασμός είχε αδειάσει.

Σε καθημερινή βάση το ΚΕΑΟ στέλνει περί τα 600 κατασχετήρια στις τράπεζες με εντολές είσπραξης εις βάρος οφειλετών των Ταμείων. Μια εντολή μπορεί να πάει για τον ίδιο τον οφειλέτη και στις 4 συστημικές τράπεζες. Στον ένα λογαριασμό μπορούν να βρεθούν 50 ευρώ, στον άλλον 30 ή ακόμη και 10 ή 5 ευρώ.

Το δείγμα από τα μικροποσά που έχουν οι οφειλέτες εις βάρος των οποίων εκδίδονται κατασχετήρια δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 70% σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των Ταμείων) είναι κάτω από 100 ευρώ. Στην ουσία οι λογαριασμοί αδειάζουν πριν έρθουν τα κατασχετήρια!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.