ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείνουν» τα «μέτωπα» για τη δόση του Σεπτέμβρη

«Ζυμώσεις» και για τα εργασιακά

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», μοιάζει να σκέφτονται πλέον στην Αθήνα και μέσα στο κατακαλόκαιρο αναζητούν τις κατάλληλες «φόρμουλες» που θα τους επιτρέψουν να «τρέξει» με διαδικασίες – εξπρές η αξιολόγηση του φθινοπώρου.

του Βαγγέλη Δουράκη

Αντιπροσωπεία των δανειστών αναμένεται να πατήσει και πάλι ελληνικό έδαφος στις 10 Σεπτεμβρίου και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι τότε να μην υπάρχουν ανοιχτά θέματα που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις.

Όταν θα επιστρέψουν οι δανειστές θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση. Με τον τρόπο αυτόν θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο το δεύτερο τμήμα της δόσης, που είναι 2,8 δισ. ευρώ (ήδη έχουν εγκριθεί τα 7,5 δισ.).

Μέχρι τότε, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα «μπουκέτο» διαρθρωτικών παρεμβάσεων που προβλέπονται από την συμφωνία, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες  πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού προχώρησε στην καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων για την πρώτη αξιολόγηση, καταρτίζοντας ταυτόχρονα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Ο κατάλογος αυτός έχει ήδη σταλεί σε κάθε υπουργείο, το οποίο πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες να «τρέξει» τις εκκρεμότητες. Για να μην υπάρχουν απρόοπτα, έχει οριστεί ένα στέλεχος ανά υπουργείο, που εποπτεύει τη διαδικασία στον τομέα του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ετοιμαστούν οι υπουργικές αποφάσεις και να εκδοθούν οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για την υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν τον Μάιο από τη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μπαράζ εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας για ασφαλιστικά θέματα. Μέσα στο αυστηρό αυτό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να κλείσουν και τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το νέο Υπερταμείο (το οποίο επίσης έχει περάσει από τη Βουλή και πρέπει τώρα να μπει σε λειτουργία).

Αμέσως μετά η Αθήνα ξεκινά την προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση, που θα αρχίσει με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα μέσα στο φθινόπωρο.

Η ελληνική πλευρά -υπό τη σκιά και του Brexit- επιθυμεί γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων για να εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο εργασιακά, που είναι και τα θέματα με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Στόχος είναι να διαμορφωθεί εγκαίρως ολοκληρωμένη πρόταση για τα καυτά ζητήματα: των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της εργατικής νομοθεσίας (καθώς οι δανειστές έχουν βάλει στο παρελθόν θέμα ομαδικών απολύσεων) και του συνδικαλιστικού νόμου.

«Καυτό» όμως παραμένει και το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία από το Γενικό Λογιστήριο. Βαρύτητα θα δοθεί σε θέματα εξωδικαστικών συμβιβασμών και ζητημάτων που σχετίζονται με τον πτωχευτικό κώδικα.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι με την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο να μπουν οι βάσεις ώστε στο επόμενο ταξίδι τους (πιθανότατα στα μέσα Οκτωβρίου) να υπάρχουν οι συνθήκες για ταχύτατη ολοκλήρωση της συζήτησης των «ανοιχτών» θεμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.