ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ χρόνια μετά

Ανάμικτη η «κληρονομιά» Ομπάμα στην αντιμετώπιση των φυλετικών ζητημάτων

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε τον Λευκό Οίκο το 2008, η νίκη του ήταν ένα σημείο καμπής στις διαφυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ που δημιούργησε προσδοκίες για επικείμενη πρόοδο.

Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον να επιτίθενται ο ένας στην άλλη για τα θέματα φυλετικής πολιτικής, η κληρονομιά της προεδρίας του Ομπάμα μοιάζει σαφώς ανάμεικτη, δήλωσαν μαύροι ηγέτες.

Για ορισμένους, ο τόνος της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, καθώς και μια πρόσφατη σειρά φυλετικά φορτισμένων επεισοδίων με πυροβολισμούς στους οποίους εμπλέκεται η αστυνομία, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν έρθει πιο κοντά στο να ξεπεράσουν ένα βαρύ ιστορικό φυλετικής πάλης.

Η παρουσία ενός μαύρου προέδρου, δύο μαύρων υπουργών Δικαιοσύνης και ενός μαύρου υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας δεν οδήγησε στο να υπάρξει στοιχειώδης δικαιοσύνη για τα θύματα της φυλετικά φορτισμένης βίας, δήλωσε ο Κόρνελ Ουέστ, ένας ακαδημαϊκός και πρώην υποστηρικτής του Ομπάμα ο οποίος ασκεί ηχηρή κριτική στον Δημοκρατικό πρόεδρο.

"Πόσοι αστυνομικοί που έχουν σκοτώσει άοπλους αθώους μαύρους πολίτες έχουν φυλακιστεί κατά την περίοδο που βρίσκεται στην εξουσία αυτή η μαύρη δύναμη; Κανένας", λέει ο Ουέστ.

Ο Ομπάμα θα μπορούσε να έχει δράσει πιο άμεσα στη διάρκεια της θητείας του για να βοηθήσει τους μαύρους, πρόσθεσε ο Ουέστ, παραθέτοντας την επίμονα υψηλή παιδική φτώχεια μεταξύ των Αφροαμερικανών. "Η (οικονομική) ανάκαμψη δεν έγινε αισθητή στις κοινότητες των μαύρων και των φτωχών εργαζομένων", είπε.

Άλλοι είπαν ότι ο Ομπάμα έδειξε ηγεσία στο θέμα της φυλής ενώ έχει να παρουσιάσει πραγματικά επιτεύγματα στην ιατρική περίθαλψη και στην οικονομία που βοήθησαν Αμερικανούς όλων των εθνοτήτων.

Ο Αλ Σάρπτον, ηγέτης του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων που έχει στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο, περιέγραψε τον Ομπάμα ως έναν πρόεδρο "που μεταμορφώνει", αλλά ανακόπηκε από την ανάγκη να εξυπηρετήσει διαφορετικά εκλογικά ακροατήρια και να συμβιβαστεί με κοινοβουλευτικούς που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.
"Προσπάθησε να είναι όσο πιο ισορροπημένος γίνεται και να δείξει τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών στη μαύρη κοινότητα που αισθάνθηκαν ότι πάει προς τα πίσω", είπε ο Σάρπτον.
Η ανεργία μεταξύ των Αφροαμερικανών έπεσε στο μισό υπό τον Ομπάμα, σημείωσε ο Σάρπτον, ενώ οι επισημάνσεις του Ομπάμα για το θέμα της φυλής ανέβασαν το θέμα [στη δημόσια συζήτηση]. Το 2012, στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στον Τρέιβον Μάρτιν, έναν μαύρο νεαρό τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε ένας λευκός Ισπανόφωνος, ως ένα αγόρι που θα μπορούσε να μοιάζει στον γιο που δεν έχει.
"Δεν είχαμε ποτέ έναν πρόεδρο που να το κάνει αυτό", είπε ο Σάρπτον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.