ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δικαίωμα των ομογενών στην ψήφο

Ανοικτή επιστολή του Στ. Θεοδωράκη στους Έλληνες της Αμερικής

Ανοικτή επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη προς τους Έλληνες της Αμερικής για την ψήφο των ομογενών, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», στην οποία ο επικεφαλής του Ποταμιού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κινήματος, περιγράφει το δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν και επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν το θέμα τέθηκε στη Βουλή.

Η επιστολή του κ. Σταύρου Θεοδωράκη:

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Όταν το 1997 περπάτησα για πρώτη φορά στις «ελληνικές γειτονιές» στην Αμερική κατάλαβα τι εννοούσε ο Τζον Κένεντι όταν έλεγε ότι η μετανάστευση δεν είναι απλά συμβατή με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά αποτελεί απαραίτητο συστατικό της. Και αυτό το νιώθει κανείς έντονα περπατώντας στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες, στο Μαϊάμι. Εκεί που χτίσαμε, δημιουργήσαμε, προοδεύσαμε. Πολύ πριν τις «μοντέρνες» αλυσίδες καφέ, τη δεκαετία του 1960 οι Αμερικανοί έπιναν τον καφέ τους σε ένα χάρτινο μπλε ποτήρι που έχει πάνω του ελληνικές παραστάσεις. Οι πρώτοι συμπατριώτες μας έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1768 και στα χρόνια που ακολούθησαν κατέκτησαν την Αμερική χωρίς όμως να αρνηθούν τους προγόνους τους, την πατρίδα και τις παραδόσεις τους.

Αντιθέτως τα κόμματα που κυβέρνησαν στην Ελλάδα, παρά τα μεγάλα ωραία λόγια που είπαν κατά καιρούς, αρνήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα. Δικαίωμα που έχουν οι πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών, της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και δεν το έχουν οι Έλληνες. Το Ποτάμι τον Ιούλιο προσπάθησε πολύ να πείσει την κυβέρνηση και τους βουλευτές της στη Βουλή να δώσουν ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Κάναμε μια εκστρατεία με σύνθημα «Είμαι και εγώ εδώ», στην οποία μίλησαν νέα παιδιά που ζουν σήμερα μακριά από την πατρίδα.

Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες -κυρίως νέοι επιστήμονες- έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα. Στη συνέχεια καταθέσαμε μια τροπολογία στη Βουλή ζητώντας, από τις επόμενες εκλογές, ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Τώρα πια είναι και εύκολο. Πάει κάποιος στο προξενείο και ψηφίζει ή στέλνει μια επιστολική ψήφο. Δυστυχώς όμως κάποιοι δεν θέλουν να το επιτρέψουν. Αρνούνται δηλαδή να κάνουν αυτό που το ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει. Εμείς όμως θα επιμείνουμε και κάποια στιγμή θα νικήσουμε. Οι συμπατριώτες μας που διατηρούν δεσμούς με την πατρίδα είναι ευλογία για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να τους χάσουμε. Αντίθετα θέλουμε να τους ακούσουμε. Άλλωστε το χρωστάμε στις γενιές των Ελλήνων που έφυγαν αλλά δεν μας ξέχασαν και αντίθετα δυναμώνουν την φωνή της Ελλάδας όποτε χρειαστεί.

Σας ευχαριστώ και καλή αντάμωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.