ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άρθρο του

Απάντηση Γκάλμπρεϊθ στους 23 ακαδημαϊκούς επικριτές του για το «Σχέδιο Χ»

Στους 23 Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς που τον επέκριναν σε επιστολή τους για το όσα έχουν αναφερθεί περί «Σχεδίου Χ» για την Ελλάδα (περιγράφονται στο βιβλίο του, «Welcome to the poisoned chalice») απαντά ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και πρώην συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη.
james_galbraith

Σε άρθρο του που σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο καθηγητής Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Τέξας γράφει πως δεν έχει δει την επίμαχη επιστολή, ωστόσο απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του περί σχεδίων που θα παραβίαζαν το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας και ισχυρίζεται πως τα κίνητρα των επικριτών του είναι πολιτικά.

Αναφερόμενος στο επίμαχο υπόμνημά του για τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση σε περίπτωση Grexit, λέει πως το υπόμνημα συνεγράφη κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, είχε κυρίως ανεξάρτητες πηγές, και γράφτηκε στο «τραπέζι της κουζίνας» του στο Όστιν του Τέξας. Όπως υποστηρίζει, υπάρχει μια «μικρή αναφορά στον ρόλο του υπουργείου Αμυνας, με το οποίο δεν είχα καμία επαφή, είτε απευθείας είτε έμμεσα».

Σχετικά με το αν δυσαρεστήθηκε από το ότι το σχέδιο δεν ενεργοποιήθηκε (όπως έγραψαν οι επικριτές του ακαδημαϊκοί), χαρακτηρίζει ψευδείς του ισχυρισμούς ότι ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς, όπως γράφει, «ρωτήθηκα ευθέως από την «Καθημερινή» αν δυσαρεστήθηκα και απάντησα ρητά “όχι”». Παράλληλα, συμπληρώνει ότι «ένα μέρος της ελληνικής Αριστεράς συνηγορούσε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και είχε κάποια υποστήριξη από οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένου του Πολ Κρούγκμαν. Ωστόσο, η δική μας ομάδα έδινε “οδηγίες άμυνας” στην κυβέρνηση που ήταν πιστή (καλώς ή κακώς) στο ευρώ».

Ολόκληρο το άρθρο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.