ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια θέματα «διαταράζουν» τις σχέσεις των δύο πλευρών

Αρχίζει το … ματς Αθήνα δανειστών στις Βρυξέλλες - Άλλος ένας πονοκέφαλος για την ελληνική πλευρά

Και νέος «πονοκέφαλος» προέκυψε για την ελληνική αποστολή, η οποία … «μετακόμισε» στις Βρυξέλλες ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων: Πέρα από την απειλή των εσόδων και την πιθανότητα ενεργοποίησης του «κόφτη» στο τραπέζι πέφτει και το θέμα… «Γεωργίου»!
athnadaneistes

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το … ματς ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές αρχίζει σήμερα, καθώς ανοίγει ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων ώστε να «κλείσει» η πρώτη αξιολόγηση και βεβαίως να εισέλθουμε … αισίως στην δεύτερη!

Ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο θα είναι σήμερα στην βελγική πρωτεύουσα για προπαρασκευαστική συνάντηση με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δεύτερο και κρισιμότερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι, με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και σε συνέχεια της επίσκεψης του ευρωπαίου Επιτρόπου στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Σήμερα πάντως συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην συνεδρίαση αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα, σχετικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και θα δώσουν κατευθύνσεις στους εκπροσώπους των δανειστών για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με την ελληνική κυβέρνηση και στις 29 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου το EWG, με στόχο να εγκρίνει την έκθεση της Κομισιόν (ή να ασκήσει πιέσεις προς την Αθήνα για εφαρμογή μέτρων που ενδεχομένως να μην έχουν υλοποιηθεί).

Στις 3 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και η οποία εκτός από τους εσωτερικούς αποδέκτες θα αποτελέσει και αρχικό μήνυμα της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές και εταίρους ως προς τις διαθέσεις της Αθήνας όσον αφορά τα 15 προαπαιτούμενα που θα κρίνουν και την πορεία του όλου προγράμματος.

Ενόψει των ραντεβού πάντως η Αθήνα αγωνιά για την πορεία των εσόδων, δεδομένου ότι οι έλληνες πολίτες καλούνται από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο να καταβάλλουν … 14 φόρους!!

Η φοροδοτική τους ικανότητα όμως, που φαίνεται ότι διαρκώς μειώνεται, προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων υπάρχει η ...«απειλή» του δημοσιονομικού «κόφτη» που θα πέσει πρώτα απ' όλα σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.

Την ίδια ώρα όμως στα «καυτά» σημερινά ραντεβού φαίνεται πως θα πέσει βαριά και η σκιά της υπόθεσης Γεωργίου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που λένε πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να κρατήσει το θέμα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ψηλά: Κάτι άλλωστε που διεφάνη και από την σπουδή της να βάλει το θέμα εμβόλιμο στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 8ης Σεπτεμβρίου, ενώ θα απασχολήσει και τη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς -όπως όλα δείχνουν- θα δοθεί προτεραιότητα στα θέματα της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ και της «αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.