ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ

Ασύλληπτη τραγωδία-Κάηκαν 12 πρόωρα νεογνά

Δώδεκα πρόωρα νεογνά έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς σήμερα το πρωί στη μαιευτική κλινική νοσοκομείου της Βαγδάτης και οφειλόταν πιθανόν σε βραχυκύκλωμα, ανακοίνωσαν οι ιρακινές αρχές, ενώ πηγή στην αστυνομία, την οποία επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, δήλωσε πως τα νεογνά που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε τουλάχιστον είκοσι.

Ένδεκα ή δώδεκα μωρά και 29 γυναίκες διασώθηκαν από τη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Γιαρμούκ και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Χάνι αλ-Οκάμπι, ένας βουλευτής ο οποίος διηύθυνε προηγουμένως μια υπηρεσία υγείας στη Βαγδάτη, αφού επισκέφθηκε το νοσοκομείο και μίλησε με τη διεύθυνση.

"Τα μωρά πέθαναν κυρίως από ασφυξία, από τον πυκνό καπνό που απλώθηκε στις μονάδες", δήλωσε η αστυνομική πηγή που επικαλείται το Νέα Κίνα. Πρόσθεσε πως διεξάγονται έρευνες, όμως συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανόν από βραχυκύκλωμα.

Πυροσβέστες και το προσωπικό του νοσοκομείου χρειάσθηκαν περίπου τρεις ώρες για να κατασβέσουν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη μαιευτική κλινική, σύμφωνα με έναν νοσηλευτή. Το Γιαρμούκ είναι το κύριο νοσοκομείο της δυτικής Βαγδάτης και διαθέτει μεταξύ άλλων τμήμα επειγόντων περιστατικών.

"Ο τοκετός του γιου μου ήταν δύσκολος", είπε στο Ρόιτερς η Σάιμα Χουσέιν, μία από τις μητέρες των μωρών, που βρισκόταν στην πύλη του νοσοκομείου. Πρόσθεσε ότι δεν της δόθηκε η ευκαιρία να σώσει το νεογέννητο.

"Ήρθα με γάλα σκόνη γι' αυτόν και μετά συνέβη αυτό ... έκλεισαν το ηλεκτρικό και τις πόρτες", είπε.

Ο Χάσαν Όμαρ είπε πως ανησυχεί επειδή το νοσοκομείο δεν του δίνει πληροφορίες για τα δίδυμά του και του λένε μόνο ότι μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθεί το DNA του για να διαπιστωθεί αν τα παιδιά του είναι μεταξύ των νεκρών.

"Πήγα στο άλλο νοσοκομείο, δεν είναι εκεί, πού είναι λοιπόν;", είπε.
Το τραγικό περιστατικό αναμένεται ότι θα εντείνει τις κατηγορίες που διατυπώνονται από τους πολίτες για κρατική διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το νοσοκομείο παραμελημένο, με κατσαρίδες να βγαίνουν ανάμεσα από σπασμένα τούβλα, δοχεία απορριμμάτων να ξεχειλίζουν, βρώμικες τουαλέτες και ασθενείς να κείτονται σε φορεία στην αυλή του.

Συγγενής ενός ασθενούς που πέθανε πρόσφατα στο νοσοκομείο από μηνιγγίτιδα, είπε πως είδε μια κατσαρίδα να περπατάει πάνω στον σωλήνα μιας μάσκας οξυγόνου.

"Ήταν τόσο βρώμικα", είπε. "Αναγκαστήκαμε να φέρουμε τα δικά μας σεντόνια".

Δεκατρία χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν, το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ εξακολουθεί να πάσχει από ελλιπή ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, καθώς και από ελλείψεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.