ΚΟΣΜΟΣ

Αθλητής αρνήθηκε να σηκωθεί όρθιος στον Εθνικό ύμνο των ΗΠΑ λόγω των φυλετικών διακρίσεων

Ήταν ένα ακόμη φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας εν όψει της έναρξης του φετινού μαραθωνίου του NFL (η λίγκα του αμερικανικού ποδοσφαίρου) με αντιπάλους τους San Francisco 49ers και τους Green Bay Packers, το οποίο όμως εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι.

Όπως στα επίσημα έτσι και στα φιλικά παιχνίδια, πριν από την έναρξη έχουμε την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, όπου όλοι σηκώνονται όρθιοι. Αυτό έγινε και στο γήπεδο του Σαν Φρανσίσκο όπου όλοι σηκώθηκαν με μοναδική εξαίρεση τον άσο της γηπεδούχου ομάδες Κόλιν Κέιπερνικ, ο οποίος παρέμεινε επιδεικτικά καθισμένος στη θέση του σε όλη τη διάρκεια της ανάκρουσης.
Όταν ήρθε η ώρα να μπει στο γήπεδο ο Κέιπερνικ αποδοκιμάστηκε από κάποιους φιλάθλους, ωστόσο ο ίδιος στο τέλος του αγώνα εξήγησε για ποιο λόγο έγινε ότι έγινε.

«Δεν πρόκειται να σηκωθώ και να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και όλους γενικά τους έγχρωμους» ήταν τα λόγια του ενώ έχοντας πάρει δημόσια θέση υπέρ του κινήματος Black Lives Matter συμπλήρωσε με νόημα: «Αυτό είναι πολύ πιο μεγαλύτερο και σημαντικό από το σπορ και θα ήταν πολύ εγωιστικό από μέρους μου να μην ασχολούμαι. Υπάρχουν πτώματα ανθρώπων στους δρόμους και κάποιοι που πληρώνονται φεύγουν σα να μην τρέχει τίποτα κι ας έχουν διαπράξει φόνο».

Η τελευταία του αναφορά προφανώς αφορούσε τα περιστατικά των τελευταίων μηνών όπου αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ (κυρίως) μαύρους πολίτες, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι (φίλοι του Τραμπ προφανώς) τον καλούσαν να «επιστρέψει στην Αφρική», ή «σήκω φύγε αν δεν σου αρέσει», ενώ κάποιοι άλλοι εξέφραζαν την συμπαράσταση τους.

Την ίδια ώρα η ομάδα του τον κάλυψε πλήρως αναφέροντας σε επίσημη ανακοίνωση της: «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει ή όχι στη γιορτή του εθνικού μας ύμνου», ενώ από τη λίγκα (που δεν θέλει να εξαπλωθεί το φαινόμενο) αυτό που ειπώθηκε ήταν: «οι παίκτες ενθαρρύνονται να σηκώνονται όρθιοι, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.