ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη

Χιλιάδες διαδηλωτές υποστηρικτές των Χούδι διαδήλωσαν στη Σαναά

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης κατέβηκαν χθες στους δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Χούδι, την ώρα που ο επικεφαλής του νέου διοικητικού τους συμβουλίου δεσμευόταν για τον σχηματισμό μιας πλήρους δομής διακυβέρνησης τις ερχόμενες ημέρες.

Απαντώντας στην επίδειξη ισχύος των Χούδι, οι πρεσβευτές της ομάδας G18 των κρατών, που υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν τις «αντισυνταγματικές και μονομερείς αυτές ενέργειες στη Σαναά».

«Η Ομάδα των Πρεσβευτών εκφράζει εκ νέου τις ανησυχίες της ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν στοιχεία του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου και οι Χούδι, όπως και οι υποστηρικτές τους, καθιστούν δυσκολότερη την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Facebook της αμερικανικής πρεσβείας.

Την ώρα που οι διαδηλωτές που υποστήριζαν τους Χούδι συνέρρεαν στην πλατεία Σαμπίν της Σαναά κραδαίνοντας σημαίες της Υεμένης και φωνάζοντας συνθήματα, ο αρχηγός των σιιτών ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα, Σάλεχ αλ Σάμαντ, παρουσίασε τα σχέδια του διοικητικού του συμβουλίου για τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Οι οικονομικές υποθέσεις θα είναι η προτεραιότητα της δουλειάς μας την ερχόμενη περίοδο» είπε.

Σε άλλη ομιλία του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι, ο Σάμαντ έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία των Χούδι που μετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μουσκάτ να μην έχει συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ που προεδρεύει των διαπραγματεύσεων, καθώς πρώτα θα πρέπει να επιστρέψει στη Σαναά για διαβουλεύσεις με το διοικητικό του συμβούλιο.

Με τη χθεσινή αυτή δήλωση επισημοποιήθηκε η ανακοίνωση που έκαναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι Χούδι και οι σύμμαχοί τους στο Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του πρώην προέδρου και συμμάχου των ανταρτών Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, για την εγκαθίδρυση ενός σώματος που θα κυβερνάει την πρωτεύουσα και άλλα μέρη της χώρας που τελούν υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών.

Η χθεσινή διαδήλωση, μια από τις μεγαλύτερες που γίνονται ποτέ στην Υεμένη από πέρυσι που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι συμμαχικές δυνάμεις αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία, οι οποίες υποστηρίζουν τον εξόριστο πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Μανσούρ Χάντι, ενέτειναν τις αεροπορικές τους επιδρομές σε στόχους των ανταρτών Χούδι.

Την ώρα που διεξαγόταν η διαδήλωση, τρεις αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το προεδρικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων από την πλατεία στην οποία είχαν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές των Χούδι, χωρίς ωστόσο να προκληθούν απώλειες, σύμφωνα με δηλώσεις των κατοίκων της Σαναά στο Reuters.

Την ίδια ώρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στην νότια πόλη Νατζράν της Σαουδικής Αραβίας από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη. Το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι Al-Masirah μετέδωσε ότι στόχος των πυραύλων αυτών ήταν μια βάση της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.