ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσκέψεις στο Μαξίμου για το «καυτό φθινόπωρο» και την κυβερνητική στρατηγική

ΔΕΘ: «Αφήγημα» εξόδου από την κρίση χωρίς παροχολογία

Στον πυρετό του φθινοπώρου και της πολιτικής «σεζόν» που αρχίζει και θα αποδειχθεί καθοριστική για την τύχη της κυβέρνησης και της χώρας εισέρχεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να καταρτίζει τα επόμενα βήματά του στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό πολιτικό πεδίο. Ορόσημα για τις εξελίξεις αποτελεί η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, που θα δώσει τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και οι συζητήσεις με τους ηγέτες του Νότου και τους δανειστές για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.
tsipras-deth

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οι συσκέψεις από σήμερα αρχίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συγκεντρώνουν ήδη τα «κοινωνικά» σημειώματα που καταφθάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο από τα υπουργεία, προκειμένου να συγκροτήσουν μία «ουσιαστική» ομιλία που θα εκφωνήσει ο κ. Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στόχοι και στρατηγική

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, που παραδοσιακά «εγκαινιάζει» την πολιτική «σεζόν» 2016-2017, θα δώσει τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων και θα κρίνει εν πολλοίς την «ανθεκτικότητα» της κυβέρνησης για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται. Συν τοις άλλοις, η πρωθυπουργική εμφάνιση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο συμπίπτει με τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και με νωπές τις περικοπές του ΕΚΑΣ σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Ως εκ τούτου, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν έναν προς έναν όλους τους κωδικούς εσόδων και δαπανών, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει κάτι να πει που να παραπέμπει στην «κοινωνική ατζέντα» της κυβέρνησης. Αν και προσώρας αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, γίνονται σκέψεις για «αναδιανομή» του ΕΚΑΣ, αλλά και για εξαγγελίες περί «αντικατάστασης» του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα αναδιανέμει το βάρος από τους μη έχοντες στους… κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν με έμφαση ότι «δε θα ακούσετε παροχολογία». Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα έριχνε λάδι στη φωτιά των εκλογικών σεναρίων, την οποία ο πρωθυπουργός θέλει να σβήσει, εκφράζοντας, μάλιστα, και την ενόχλησή του για τα σενάρια αυτά. Ενόχληση που έγινε αισθητή την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανόητους» όλους όσοι «μαγειρεύουν» τέτοιου τύπου σενάρια.

Όπως και να ‘χει, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα υποσχεθεί πράγματα που μπορούν να ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι η «προοπτική» δεν φτάνει για να γεμίσει τσέπες. Κι όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα σταθεί στα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, θα αναπτύξει το «αφήγημα» εξόδου από την κρίση και, ουσιαστικά, θα στείλει το εξής μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: «κάντε ένα εξάμηνο υπομονή και η  επιστροφή στην ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται».

Διπλωματικές κινήσεις

Πέραν της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας, στο στόχαστρο του πρωθυπουργού θα μπει και η αναδιαπραγμάτευση ορισμένων πτυχών του προγράμματος, τις οποίες θα αρχίσει να θέτει σε διεθνείς συνομιλητές του, αλλά και σε εκπροσώπους των δανειστών. Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης με τα «καυτά» θέματα των εργασιακών σχέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει, εντός του φθινοπώρου, να «γενικεύσει» εντός Ε.Ε. την συζήτηση για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το σενάριο της ενεργοποίησης του «κόφτη» θα παραμείνει… σενάριο. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να κρατήσει «ζωντανή» την συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενόψει του Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις –αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν την τελική στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ: αν, δηλαδή, θα μπει στο πρόγραμμα ή αν θα παραμείνει σε επίπεδο… φιλικής συμμετοχής.

Άνοιγμα στους Σοσιαλιστές και το Νότο

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βρει συμμάχους για όλους τους παραπάνω διαπραγματευτικούς στόχους σε δύο μείζονος σημασίας συσκέψεις κορυφής: η πρώτη θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη στο Παρίσι, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών, που διοργανώνει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η δεύτερη στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Στην ελληνική πρωτεύουσα θα παραστούν ο γάλλος πρόεδρος, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αλλά και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει κοινή ατζέντα και στις δύο συναντήσεις και αυτή να αφορά στην ανάγκη ανάσχεσης της λιτότητας. Άλλωστε, ανεξαρτήτως της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκουν, όλοι οι προαναφερθέντες ηγέτες έχουν εσωτερικές πολιτικές ανάγκες που υπαγορεύουν την ανάσχεση της λιτότητας, εξ ου και στο Μαξίμου θεωρούν ότι η συμφωνία επί μίας «Διακήρυξης της Αθήνας» κατά της λιτότητας και υπέρ του εμβολιασμού της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακή κατεύθυνση θα ήταν κάτι εφικτό.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΓΙΑΤΙ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ…????????????

  ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙΣ?

  Πολιτικοί χωρίς ‘’ούμπαλα’,’ αιχμάλωτοι και όμηροι του ντόπιου και ξένου κατεστημένου, ούτε ΚΑΝ ! ανέφεραν την αιτία και τον εγκληματία της σημερινής μας κατάντιας. Γιατί κύριοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάντια? Κανείς σας δεν διαθέτει ίχνος !! από πατριωτισμό, από ηθική, από αγάπη για τα παιδιά μας, για το αίμα των προγόνων μας?
  Κύριε Τσίπρα,
  όταν ‘’συγκαλύπτεις’’ τους διεφθαρμένους της Καραμανλικής πενταετίας 2004-2009, όταν ξεπουλάς αντί πινακίου φακής τον ‘’Αστέρα’’ και σχεδόν ‘’χαρίζεις’’ τα χρυσοφόρα ελληνικά αεροδρόμια, με τι θάρρος θα ζητήσεις και από τους Έλληνες να κάνουν ΑΥΤΟ! που δεν κάνεις εσύ και ΠΩΣ(?) να σε πιστέψουν?
  Πόσο ..απόθεμα πολιτικής ‘’διαθέτεις’’, ώστε να συμπαίζεις με την δεξιά των λαμογίων και της χρεοκοπίας, με τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της σημερινής κατάντιας της πατρίδας μας?
  Για ποια πολιτική ηθική θα μιλήσεις, όταν είσαι δέσμιος της λερναίας ακροδεξιάς που παρουσιάζεται είτε με την μορφή καΜένων εντελώς, είτε καρατζαφέρηδων, είτε μιχαλολιάκων, είτε νικολόπουλων είτε τέλος με το πλήθος του αλησμόνητου χαφιεδότσουρμου ( αυτών που …αποτελούνε τον εθνικό κορμό)?
  Όταν δεν ‘’καίγεσαι’’ να μάθεις, που πήγαν τόσο δις ευρώ επί πρωθυπουργίας του ομοιογενούς και ομοιοανατραφέντος κληρονόμου των εθναρχήδηδων καταστροφέων της οικονομίας , του περιβάλλοντος , της Ελλάδας μας.
  *Όταν δεν αναφέρεις ΚΑΝ!!!! τον εγκληματικό και ανεξήγητο διπλασιασμό του χρέους από 178 σε 350 δις ευρώ και ταυτόχρονα μέχρι ΧΘΕΣ, οργίαζες για το …φουσκωμένο έλλειμμα ,που τελικά όχι μόνο ήταν 15,6% , αλλά ακόμη ..ψαχνόμαστε, πώς να πιστέψουμε όλα όσα μας λές ..το βράδυ και αναιρείς ή….ΞΕΧΝΑΣ την άλλη μέρα?
  *Λογικά θα έπρεπε στο λεξικό να σβήσουμε τις λέξεις ‘’ψευτιά’’ και ‘’απάτη’’ και να βάλουμε τη λέξη ..Αλέξης, Πάνος…σαν ελάχιστο δείγμα υπόμνησης προς τις γενιές που έρχονται ‘’ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ’’ λες και είσαι τούρκος..Σουλτάνος
  *Όταν ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που τιμωρήθηκε ήταν ο Άκης, ενώ …χιλιάδες μας ‘’βγάζουν την γλώσσα’’ αφού το σύστημα και η δικαιοσύνη ήταν μέσα στο άθλιο παιχνίδι της ‘’ΕΘΝΙΚΗΣ’’ διαφθοράς και ιδιοτέλειας, τι περιμένεις να κάνουν οι απλοί και έντιμοι αδύναμοι Έλληνες?
  *Όταν ‘’υπακούς’’ στους εντολείς σου και επιλέγεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πιο αποτυχημένο και πολιτικά και ηθικά επιβαρυμένο ‘’χουντοσυγγενή σου’’ Πάκη , όταν συνεργάζεσαι με τον ακροδεξιό πανηλίθιο ψεύτη και συκοφάντη μπουρδολόγο καΜένο εντελώς φοροφυγά πατριδοκάπηλο, τι νομίζεις ότι οι Έλληνες θα δώσουν ως αντάλλαγμα των εγκληματικά πολιτικών συμβιβασμών σου ?
  *Όταν βλέπουν και ακούν οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος, όπου έχετε πάει, τις κοτσάνες, τις μπαρούφες και την αμέτρητη αγραμματοσύνη και αναισθησία , είναι σίγουρο ότι ‘’Ηλίθιο’’ θα σε ανεβάζουν, ολοκληρωτικά καΜένο και μπουρδολόγο θα σε κατεβάζουνε.
  *Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την αχαριστία την εμπάθεια και την ιδιοτέλεια που έχετε επιδείξει όλοι απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δεν πτωχεύσαμε ,την αθλιότητα και την εγκληματική σας φύση και συμπεριφορά επί πλέον, να επιρρίψετε όλα σας τα εγκλήματα στον έντιμο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύετε ότι δεν θα σας κοιτούν ‘’σαν αναγκαίο σκατό’’ στην αυλή τους?
  Κύριε Τσίπρα,
  απέδειξες σε ελάχιστο χρόνο την ακαταλληλότητά σου και την επικινδυνότητά σου για την ‘’ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ’’ που διαχειρίζεσαι.
  Απέδειξες, τόσο με τις επιλογές σου όσο και με τις πρακτικές σου, ότι αποτελείς την μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία, και την πιο επικίνδυνη παρουσία για το μέλλον της πατρίδας μας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, για την οποία και ΕΣΥ ! φέρεις μεγίστη ευθύνη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.