ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Διακοπές… τέλος για Αθήνα και δανειστές - Ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν για την δόση των 2,8 δισ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο -μετά τις θερινές διακοπές- «κρας- τεστ» ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές: Η ελληνική πλευρά «παλεύει» για να εξασφαλίσει την υποδόση, η Ευρώπη όμως ζητά να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα».

Του Βαγγέλη Δουράκη

 

Γύρω από το ίδιο τραπέζι θα κάτσουν και πάλι μετά τις θερινές διακοπές οι τεχνοκράτες σύμβουλοι των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, σε έξι μέρες από σήμερα: Η συνεδρίαση αυτή συνιστά μόνον μία πρόγευση της «καταιγίδας» γεγονότων και... εκθέσεων που θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις για το χρέος, για τη λήψη (ή όχι) νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και για την εκταμίευση των δόσεων που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες.

Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης στα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται ο ESM, θα τεθούν επί τάπητος στις 29 Αυγούστου, στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EuroWorkingGroup).

Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα αποκαλύψουν τις «προθέσεις» τους.

Περιμένουν όμως να δουν και στοιχεία για τις εκκρεμότητες του μνημονίου, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που εμφάνισε υστέρηση εσόδων τον Ιούλιο. Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν την θέση που θα τηρήσουν στην πρώτη φθινοπωρινή σύνοδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα..

Αμέσως μετά, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει η πρώτη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα (και των εκπροσώπων του ΔΝΤ) για να συντάξουν το Compliance Report που θα κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, αλλά και να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση, το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται -αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί- να λάβουν χώρα και αποστολές «κορυφής» στην Αθήνα όπως του προέδρου του Eurogroup ή άλλων θεσμών.

Η δεύτερη κάθοδος των δανειστών έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου (πιθανόν στις 17/10) και θα προηγηθεί ένα δεύτερο «σετ» ραντεβού στο εξωτερικό:

* Στο EWG της 29ης Σεπτεμβρίου θα υπάρχει πλέον μία σαφής εικόνα για την κατάσταση/εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τις θέσεις των δανειστών επί των πλεονασμάτων κα του χρέους.

* Η θέση που θα διαμορφώσουν οι θεσμοί θα αποτυπωθεί στη σύνοδο του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

* Θα συνδιαμορφωθεί όμως και στην Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα προηγηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου (σ.σ. στην Ουάσιγκτον).

Θα προηγηθούν χρονικά και μία σειρά από κρίσιμα «πακέτα» στοιχείων που θα πρέπει να στείλει η ελληνική πλευρά στους δανειστές: τα στοιχεία του EDP (αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του 2016 και των προηγούμενων ετών βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος) που θα πρέπει να σταλούν πριν την 1η Οκτωβρίου από το ΥΠΟΙΚ και την ΕΛΣΤΑΤ, η εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει πλέον και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του ασφαλιστικού, αλλά και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού (σ.σ. είναι συνταγματική υποχρέωση να κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου).

Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει τα 15 «διαρθρωτικά ορόσημα» που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν από τη διοίκηση του υπερταμείου που ήταν ένα από τα μέτωπα που κινήθηκαν μέσα στον Αύγουστο με τις διαπραγματεύσεις για τη λίστα υποψηφίων να θεωρούνται ώριμες, έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ).

Θα πρέπει να ακολουθήσουν τα 26 «βασικά παραδοτέα» της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου που περιέχουν πολύ πιο δύσκολα πεδία: την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις παρεμβάσεις επί των ειδικών μισθολογίων, στο νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας, αλλά και την αλλαγή του πλαισίου ομαδικών απολύσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.