ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου ενόψει β’ αξιολόγησης και ΔΕΘ

Διαπραγμάτευση και κοινωνία, τα μέτωπα της κυβέρνησης

Δύο μέτωπα που βρίσκει μπροστά της πριν καν μπει το φθινόπωρο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση: από τη μια την κοινωνική δυσφορία για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που δημιουργεί αρνητικό πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στα επιχειρήματα της κυβέρνησης πως «έρχονται καλύτερες μέρες». Από την άλλη, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανοίγουν ήδη την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, με διπλό στόχο: αφενός να μην κρατήσει επί μακρόν η δεύτερη αξιολόγηση, αφετέρου να είναι πολιτικά υπερασπίσιμη η όποια συμφωνία προκύψει με τους δανειστές.
maximou

Στο Μαξίμου καθημερινά φτάνουν τα σημειώματα από τα διάφορα υπουργεία, που θα συγκροτήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο θα διεξαχθεί σε χειρότερες παρά ποτέ συνθήκες, αφού το «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει αυξήσει την κοινωνική δυσφορία για τα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι το πρόγραμμα «βγαίνει».

Χωρίς «καλάθι», αλλά…

Μ’ άλλα λόγια, αυτή τη φορά δε θα ισχύσει η έννοια του «καλαθιού» του πρωθυπουργού, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους συνομιλητές του ότι θα αναφερθεί μεν σε όσα έχουν ως τώρα γίνει σε κοινωνικό επίπεδο, θα εκθέσει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά όλα αυτά δε θα συγκροτούν μία –κακώς εννοούμενη- «παροχολογία».

Ωστόσο, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται προκειμένου ο πρωθυπουργός να είναι σε θέση να τεκμηριώσει με συγκεκριμένες εξαγγελίες και αριθμούς το δόγμα της «δίκαιης ανάπτυξης», αλλά και την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι «αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα». Έτσι, κατά πληροφορίες, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεχίζουν να ψάχνουν λύση στην δύσκολη εξίσωση του μειωμένου ΕΚΑΣ, αφού κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν φτάσει στο Μαξίμου δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων ενέτεινε την δυσφορία κατά της κυβέρνησης και προκάλεσε έντονη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ταυτόχρονα, στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται προκειμένου ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν «δικαιότερο» φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα μεταφέρει τα βάρη στους ιδιοκτήτες μεγάλης και μεσαίας ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να δείξει ότι δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων του: ότι, δηλαδή, δεν επικαλείται μόνο θετικά «νούμερα», αλλά συνεχίζει να αφουγκράζεται την κοινωνία. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα παραδεχθεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως αυτά υπαγορεύονται από την συμφωνία, είναι βαριά και δύσκολα, ωστόσο θα υπενθυμίσει ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του. Θα πει, μ’ άλλα λόγια, ότι ναι μεν η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά τουλάχιστον «δε θα γίνει δυσκολότερη». «Αν οι πολίτες πειστούν ότι εδώ είναι ο πάτος και δεν έρχονται νέα μέτρα, τότε θα κάνουν υπομονή μερικούς μήνες έως ότου η χώρα μπει σε τροχιά ορατής ανάπτυξης», εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας, που δεν ανήκει σε εκείνους που υποτιμούν τις δυσκολίες των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις.

Η πρόκληση των διαπραγματεύσεων

Φυσικά, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβει, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα έχει διαμορφώσει και την πρώτη άποψη-εκτίμηση αναφορικά με τις διαθέσεις των δανειστών ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Θα ξέρει, μ’ άλλα λόγια, αν το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ένα ακόμη θρίλερ για την κυβέρνηση ή αν πρόκειται για έναν κάβο που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα –ή, εν πάση περιπτώσει, διαχειρίσιμα. Ήδη, την προσεχή Δευτέρα, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν τις πρώτες επαφές με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί για την δεύτερη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων θα φανούν και στην συνεδρίαση του Euroworking Group. Πάντως, στο Μαξίμου συνεχίζουν να εκτιμούν –βάσει των μηνυμάτων που έχει εισπράξει από διεθνείς συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί- ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι ταχεία και, κυρίως, διαχειρίσιμη και πολιτικά υπερασπίσιμη. Όπως και να έχει, τα δυο μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός θα αποτελέσουν τους οιωνούς για τον χειμώνα και την ερχόμενη Άνοιξη, αφού θα φανεί αν η κυβέρνηση σταθεροποιείται στην εξουσία ή αν ανοίγει η βαλβίδα των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 13:22 26/08/2016

  «ΕΙΝΑΙ…» ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ο Σαββόπουλος τον Τσίπρα!
  8/25/2016

  Πώς χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Διονύσης Σαββόπουλος;
  Ο Διονύσης Σαββόπουλος μίλησε στο ΒΗΜΑgazino και τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο.

  Είχα διαβάσει παλαιότερα μια συνέντευξη που είχατε δώσει στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο και είχατε πει πως «ο Ελληνας κατακτά τους στόχους του λοιδορώντας και κατηγορώντας τους. Ελεεινολογεί και καταγγέλλει αυτό που διαισθητικά ή υποσυνείδητα σπρώχνει προς τα εμπρός!». Μήπως είμαστε σε μια αντίστοιχη κατάσταση και τώρα;

  «Οχι, τώρα είμαστε σε μια κατάσταση πιο παρανοϊκή, όπου δεχόμαστε να εξαπατώμεθα οικειοθελώς. Συνειδητά και λεβέντικα», είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος.

  Μιλάτε για εξαπάτηση και δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω. Πριν από λίγο καιρό παραφράσατε έναν στίχο σας και είπατε «Τον χειμώνα τούτο άμα τον περάσουμε / τον απατεώνα αν τον ξεπεράσουμε». Προφανώς εννοούσατε τον Αλέξη Τσίπρα…

  «Είπα ότι το χαρίζω και στους απατεώνες και στους αυταπατώμενους με αγάπη. Πολλοί πικραμένοι κάγχασαν, είπαν πως απατεώνα θεωρώ τον Πρωθυπουργό. Μα ο απατεώνας έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός όχι. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι long play αυταπατώμενος, μόνο αυτό είναι», είπε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.