ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μένουν όμως εκκρεμότητες…

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι δείχνουν να τα βρίσκουν

Μπορεί η ραστώνη του Αυγούστου, να μην επιτρέπει μεγάλη πειθαρχία στα κομματικά δρώμενα, οι διαδικασίες διαλόγου μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, όμως, συνεχίζονται, με αποτέλεσμα οι διαφωνίες να βαίνουν συνεχώς μειούμενες και οι δύο πλευρές να αισιοδοξούν ότι τελικά θα οδηγηθούν σε συμπόρευση. Μένουν ωστόσο, πολλά -κυρίως διαδικαστικά- θέματα να επιλυθούν ακόμα.
fofi-stauros

Ειδικότερα, οι δύο χώροι, μέσω των εκπροσώπων τους (Χρήστος Πρωτόπαπας και Στέφανος Ξεκαλάκης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Δημήτρης Τσιόδρας και Παναγιώτης Αβραμίδης από το Ποτάμι) δείχνουν να έχουν συμφωνήσει μεταξύ άλλων :
-        Στη δημιουργία αυτόνομου πόλου, πολιτικά οριοθετημένου από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τον καθοριστικό του ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
-        Στον στόχο για δημιουργία νέου, ενιαίου φορέα.
Παρά τη συμφωνία όμως, ότι στο μεταξύ και για όλο το μεταβατικό στάδιο, θα διατηρηθεί η αυτονομία των κομμάτων, το Ποτάμι επιμένει ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει ως τις επόμενες εκλογές, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη το αφήνει ανοιχτό.
-        Στην εκλογή επικεφαλής τον Νοέμβριο, με καθολική ψηφοφορία από τη βάση και διαφανείς διαδικασίες.
Δεν έχουν καταλήξει πάντως στη διαδικασία ψηφοφορίας. Εδώ, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με δικλείδες ασφαλείας πάντως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα διπλοψηφίας.
-        Στην πρόβλεψη σαφών προϋποθέσεων για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής, με προφανή στόχο να υπάρξουν μόνο ‘σοβαρές υποψηφιότητες’.
Μένει πάντως να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις αυτές, ώστε να είναι αρκετά ‘αυστηρές’, καθώς μόνο η συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών δεν φαίνεται αρκετή για όλες τις πλευρές ως τώρα.
-        Στον ορισμό Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου μετά την εκλογή επικεφαλής και την πορεία προς το Συνέδριο του Μαρτίου.
Αντίθετα, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ακόμα στον τρόπο με τον οποίο θα ‘επικυρωθεί’ το προγραμματικό πλαίσιο. Στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις να γίνει κείμενο προβληματισμού για τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να το πάει σε διαβούλευση σε όλη την Ελλάδα, με τη διαδικασία των περιφερειακών συσκέψεων και πιθανώς μίας ‘συνέλευσης’, αφού δεν θα γίνει τελικά πανελλαδική συνδιάσκεψη του χώρου πριν από την εκλογή επικεφαλής. Αντίθετα, στο Ποτάμι, θεωρούν αρκετή την ‘πανηγυρική’ διαδικασία θεσμικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή των μελών των Κεντρικών Επιτροπών και άλλων οργάνων των κομμάτων, η οποία έχει συμφωνηθεί και στην οποία θα μιλήσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί.
Συμφωνία δεν έχει υπάρξει και επί της πρότασης για ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, μετά την εκλογή επικεφαλής, καθώς το Ποτάμι επιφυλάσσεται, προκειμένου να ελεγχθεί το θέμα νομικά, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν καν συζητηθεί...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οι ίδιοι που αποκαλούν παρηκμαζμένους, παρωχημένους και γραφικούς αυτούς που συμμετείχαν στο δείπνο των εκσυγχρονιστών, οι ίδιοι φυτρώνουν σε κάθε επιτροπή τον παντώς καιρού Πρωτόπαπα. Αν πέσει ατομική βόμβα στο ΠΑΣΟΚ θα επιβιώσουν οι κατσαρίδες και ο Πρωτόπαπας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.