ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΡΑΪΧΣΤΑΓΚ...

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, και πριν τη Σύνοδο Κορυφής των "27" στην Μπρατισλάβα, θα γίνει στην Αθήνα μια μίνι σύνοδος κορυφής χωρών του Νότου. Τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Να συναντηθούν οι επικεφαλής επτά κρατών και κυβερνήσεων (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) για να συζητήσουν αφενός τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και αφετέρου την επεξεργασία μιας κοινής αναπτυξιακής πρότασης για τερματισμό της λιτότητας.

Την ιδέα ο Αλέξης Τσίπρας την έχει συζητήσει τόσο με τον Φρανσουά Ολάντ όσο και με τον Ματέο Ρέντσι, οι χώρες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πιθανότατα το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν δημοσιονομικά. Επιπροσθέτως, και οι δύο ανήκουν στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, στο οποίο σιγά αλλά σταθερά προσχωρεί και ο Τσίπρας. Μάλιστα, στα τέλη του μήνα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί, για μια ακόμη φορά, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Το Μέτωπο του Νότου το στηρίζει και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενώ σε περίπτωση που είχε εκλεγεί και στην Ισπανία προοδευτική κυβέρνηση τότε τα πράγματα, όπως έχει εκμηστηρευθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνομιλητές του "θα ήταν ακόμη πιο ελπιδοφόρα". Ο Αλέξης Τσίπρας "έχει στεναχωρηθεί με την ήττα των Podemos, ήλπιζε σε αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη" μας λέει πολιτικός που συζήτησε πρόσφατα μαζί του και προσθέτει: "πλέον κατανοεί πως αντί για καλύτεροι διαμορφώνονται χειρότεροι όροι στην Ευρώπη".

Και η αλήθεια είναι πως το Brexit, η επικράτηση της Δεξιάς του Ραχόι στην Ισπανία, η πιθανή νίκη της Λεπέν στη Γαλλία και η επικράτηση της πολιτικής Σόιμπλε στη Γερμανία ορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο από αυτό που ανέμεναν, και επί τη βάσει του οποίου σχεδίαζαν την πολιτική τους, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Για παράδειγμα, σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο το SPD μαζί με τους Πράσινους, το De Linge κι ένα κομμάτι από το κόμμα της Μέρκελ έχουν πλειοψηφία και μπορούν να περάσουν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αύριο, με την σχεδόν βεβαία πτώση των εκλογικών ποσοστών του SPD, την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ, την ενίσχυση του Σοϊμπλε και των αντιευρωπαϊστών του AfD, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το γερμανικό κοινοβούλιο, δεν περνάει. Αν δεν διευθετηθεί στους επόμενους έξι μήνες χαιρέτα μου τον πλάτανο. Μετά, το ελληνικό χρέος θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Γι' αυτό άλλωστε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βιάζονται να τελειώσει γρήγορα και χωρίς προβλήματα η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να μην υπάρχουν αντεπιχειρήματα από τη Γερμανία και την "ομάδα των βορείων" για την ελάφρυνση άμεσα του ελληνικού χρέους, χωρίς την οποίαν η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την κρίση, αντίθετα κάποια στιγμή, και εκ των πραγμάτων, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Αλέξης θέλει να δημιουργηθεί πάση θυσία το Μέτωπο του Νότου.

Στο σημείο αυτό, και πριν κλείσουμε το παρόν σημείωμα, να σημειώσουμε απλώς πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει πολύ στη βοήθεια των ΗΠΑ και ξέρει πως θα είναι δύσκολα γι' αυτόν αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ορισμένοι σύμβουλοί του του λένε πως μπορεί να ελπίζει στον αντισυστημισμό και τον αντιγερμανισμό(;) του αντιπάλου της Χίλαρι Κλίντον...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Όνειρα συριζαίικης νυχτός…

  2. Uncle. K 14:00 05/08/2016

    Θά διαιρέσουν και Οφισιέλ την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, για την ώρα τουλάχιστον αφού ξέχασν την Ανατολή καί Δυση δεν υπάρχει, για να την διατηρήσουν λέει «ΕΝΩΜΈΝΗ»!

    Πολύ καλή η ιδέα και λογική η σκέψη του τσαρουχά του Ολάντ νά βάλει τον μπομπο τον Σοσιαλδημοκράτη νά μαζώξει τά γίδια νά «συνοδέψουν».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.