ΚΟΣΜΟΣ

Στα σύνορα με την Κριμαία και το Ντονμπάς-Συναγερμός και στη Μόσχα

Σε θέσεις μάχης ο ουκρανικός στρατός με εντολή Ποροσένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.
ukr

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Η Κριμαία, ως Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, αποτελεί αυτόνομη οντότητα στο πλαίσιο της Ουκρανίας από το 1954, όταν στο πλαίσιο της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Μετά την ανατροπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014, οι Ρώσοι ανέπτυξαν στρατιωτικές δυνάμεις στη χερσόνησο και στη συνέχεια διεξήγαγαν δημοψήφισμα, το οποίο θεωρήθηκε παράτυπο τόσο από τις ουκρανικές αρχές όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Με βάση το δημοψήφισμα, η Κριμαία, ως Δημοκρατία της Κριμαίας, εντάχθηκε ως ομόσπονδη δημοκρατία, στη Ρωσική Ομοσπονδία και θεωρείται πλέον από τη Μόσχα ρωσικό έδαφος.

Συναγερμός και στη Μόσχα

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία, όπου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν «επιθέσεις» που ετοίμαζε η Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, «συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι συμμετέχοντες «μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας», ανέφερε η ίδια πηγή.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν κυρίως ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.