ΚΟΣΜΟΣ

Η συνάντηση του Ραχόι με τον Ριβέρα

Ένα «πρώτο βήμα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγινε ένα «πρώτο βήμα» προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του κόμματος Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.
raxoi rivera

Οι Ραχόι και Ριβέρα εξήγησαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στη Μαδρίτη ότι συμφώνησαν να υπάρξει διάλογος με επίκεντρο τα «επείγοντα» οικονομικά ζητήματα όπως τον κρατικό προϋπολογισμό και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, όπως έχει υποσχεθεί η Μαδρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το γεγονός ότι αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε ώστε να επιλύσουμε τρία ή τέσσερα προβλήματα που τίθενται και είναι σημαντικά για την Ισπανία είναι θετικό» υπογράμμισε ο Ραχόι, ο οποίος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με χθες, μετά την συνάντηση που είχε με την ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν δεν διέβλεπα καμία πιθανότητα, δεν θα είχα αποδεχθεί την εντολή (σχηματισμού κυβέρνησης) του βασιλιά», πρόσθεσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με «όνειδος» έπειτα από τις εκλογικές αναμετρήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιουνίου.

Προς το παρόν ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει λάβει παρά τη διαβεβαίωση περί αποχής εκ μέρους του κόμματος του Άλμπερτ Ριβέρα, ωστόσο αυτή η διαβεβαίωση δεν επαρκεί και τον υποχρεώνει να επιδιώξει να πείσει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να απόσχει. Προς το παρόν το PSOE το αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα επανέλαβε ότι δεν θα συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα όμως θα δεχθεί να διαπραγματευτεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τον προϋπολογισμό του Κράτους.

«Όχι, δεν θα εγείρουμε προσκόμματα, θα συμβάλλουμε προκειμένου αυτή η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει ξανά» πρόσθεσε ο ίδιος, προτρέποντας τους Σοσιαλιστές να κάνουν το ίδιο.

Οι δύο ηγέτες επέμειναν στο πόσο επείγον είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό από τον Σεπτέμβριο και να ενημερώσει το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου την Κομισιόν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος με στόχο να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της, από το 5,1% του ΑΕΠ το 2015, σε 4,6% το 2016, 3,1% το 2017 και 2,2% το 2018.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.