ΚΟΣΜΟΣ

Για αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Ενίσχυση της οικονομικής αντικατασκοπείας σχεδιάζει ο Σόιμπλε

Την «αναδιοργάνωση» και τον «αναπροσανατολισμό» του τμήματος οικονομικής αντικατασκοπείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία, σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η «Handelsblatt».

Το τμήμα οικονομικής αντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το Έγκλημα θα υπάγεται πλέον στα γερμανικά τελωνεία, για τα οποία είναι απευθείας αρμόδιος ο κ. Σόιμπλε, ενώ το προσωπικό θα αυξηθεί από τα 25 στα 50 στελέχη, και σταδιακά θα φτάσει τα 160. Σήμερα η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί κυρίως ως κέντρο πληροφοριών το οποίο κατευθύνει τα στοιχεία του προς τις αρμόδιες ερευνητικές αρχές. Στο μέλλον, η εν λόγω μονάδα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάλυση των πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε Κάι Μπούσμαν, η Γερμανία αποτελεί κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα την οποία εκπόνησε ο καθηγητής για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στη χώρα γίνεται ετησίως ξέπλυμα 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ομοσπονδιακή Αστυνομία για το Έγκλημα έλαβε το 2014 περισσότερες από 24.000 πληροφορίες για παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Από αυτές ελάχιστες περιπτώσεις κατέληξαν στην άσκηση δίωξης, ενώ μόνο σε τρεις ταυτοποιήθηκε σχέση με άτομα που περιλαμβάνονται σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.