MEDIA

Πολιτικά οφέλη από την δημοπρασία των αδειών προσδοκά η κυβέρνηση

«Επίδειξη δύναμης» από Μαξίμου σε καναλάρχες - ΝΔ

Μόνο κέρδη μετρούν προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου από την εν εξελίξει διαδικασία για την δημοπράτηση των τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών αδειών, με την κυβέρνηση να προσδοκά να δείξει στους πολίτες ότι, παρά τα βαριά μέτρα του Μνημονίου και τους φόρους, «δεν είναι σαν τους άλλους».
tsipras

Κυβερνητικές πηγές που σχολίαζαν χθες την εν εξελίξει δημοπράτηση των τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου τηλεοπτικών αδειών «έβλεπαν» νίκη της κυβέρνησης σε δύο επίπεδα.

Οι έγκλειστοι καναλάρχες

Καταρχάς, σε ό,τι αφορά στους ίδιους τους υποψηφίους καναλάρχες: η εικόνα πανίσχυρων ιδιοκτητών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια, όπως ο Θοδωρής Κυριακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά και κορυφαίων στελεχών τηλεοπτικών σταθμών, όπως ο στενός συνεργάτης της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Πάνος Κυριακόπουλος ή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, να προσέρχονται για να… «εγκλειστούν» χθες στα δωμάτια της δημοπρασίας, με τις βαλίτσες, τα στρώματα και τα προσωπικά τους είδη, συνιστά για την κυβέρνηση μία «επίδειξη δύναμης». «Ποτέ άλλοτε τέτοιοι πανίσχυροι επιχειρηματίες ή επιχειρηματικά στελέχη δεν είχαν αναγκαστεί να διεκδικήσουν κάτι με τον τρόπο που το κάνουν οι κοινοί θνητοί», παρατηρούν με ικανοποίηση κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι «όταν άλλοι τους διέγραφαν πρόστιμα, εμείς τους κλείνουμε σε ένα δωμάτιο και τους αναγκάζουμε να πληρώσουν για να χρησιμοποιούν ένα δημόσιο αγαθό, όπως οι τηλεοπτικές συχνότητες».

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι τα πλάνα και οι εικόνες από την άφιξη των διεκδικητών των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην Καλλιθέα,
είναι αρκετή προκειμένου να καταδείξει στην κοινωνία ότι «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», όπως ακριβώς είπε προχθές, απευθυνόμενος πως νυν και επίδοξους καναλάρχες, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Βραχυκύκλωμα» στη ΝΔ

Ταυτόχρονα, στο Μαξίμου εντοπίζουν κέρδη και σε ένα δεύτερο επίπεδο: αυτό της πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη με τη ΝΔ. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγήθηκε χθες σε αναδίπλωση και αλλαγή «γραμμής» και αυτό ουδόλως πέρασε απαρατήρητο από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ενώ, δηλαδή, έως προχθές, η ΝΔ υποσχόταν ότι «θα ακυρώσει το νόμο Παππά», επιμένοντας ότι «δεν νομιμοποιεί και δεν αναγνωρίζει το διαγωνισμό», από χθες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει de facto αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, αφού ο εκπρόσωπός της, Γιώργος Κουμουτσάκος, διευκρίνισε ότι η ΝΔ δε θα… πειράξει τους τέσσερις καναλάρχες που θα αναδειχθούν από την εν εξελίξει διαδικασία. Απλώς, πέραν των τεσσάρων πλειοδοτών του παρόντος διαγωνισμού, η ΝΔ προανήγγειλε ότι θα προκηρύξει «νέο διαγωνισμό για πρόσθετες άδειες» και, μάλιστα, «με προκαθορισμένο τίμημα». Ωστόσο, και σε αυτή τη νέα εξαγγελία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να επιμείνουν κυβερνητικά στελέχη ζητώντας πρόσθετες απαντήσεις: για παράδειγμα, η ΝΔ θα κληθεί να απαντήσει τι θα γίνει όταν ένας εκ των πλειοδοτών του διαγωνισμού, που μπορεί να έχει πάρει άδεια με 20 εκατομμύρια, προσφύγει κατά της «γαλάζιας» διαγωνιστικής διαδικασίας, αν το «προκαθορισμένο τίμημα» είναι χαμηλότερο από το ποσό που έδωσε ο ίδιος.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν καναλάρχες δύο ταχυτήτων. Αυτό δεν στέκεται στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ θα έχει κι άλλα προβλήματα», προβλέπουν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εικάζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί να βάλλεται από… διασταυρούμενα πυρά σε έναν πόλεμο μιντιακών συμφερόντων μεταξύ εκείνων που θα έχουν πάρει άδεια και εκείνων που θα διεκδικούν, σε δεύτερη φάση, να μπουν στην τηλεοπτική αγορά.

Φόβοι

Πάντως, πέραν όλων των παραπάνω, η διαγωνιστική διαδικασία προφανώς και δημιουργεί άγχος στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το άγχος αφορά στα… αποτελέσματα της διαδικασίας, καθώς αν η δημοπρασία βγάλει ένα εντελώς νέο τηλεοπτικό τοπίο, τότε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορηθεί ότι έκανε τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι τα βρήκε. Εξάλλου, στο κυβερνών κόμμα ασπάζονται αρκετοί τα όσα είχε υποστηρίξει ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ότι δηλαδή «δεν πρέπει να πάρουν τηλεοπτικές άδειες οι Εσκομπάρ» εξ ου και η αγωνία για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι έκδηλη, καθώς το νέο τηλεοπτικό τοπίο που μπορεί να προκύψει ενδέχεται να είναι… όσο φιλικό προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το προηγούμενο. Ή και ακόμη χειρότερο…

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 12:40 31/08/2016

  Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν 15,6%

  ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΗ, Τσίπρας, καΜένος, Παυλόπουλος.
  Το αν φουσκώθηκε ή όχι το έλλειμμα αποδείχτηκε στην ψηφισμένη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν 15,6%. Αυτή ψηφίστηκε (προ διετίας) ομόφωνα από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα κι από χώρες που ήταν θετικές στην έξοδό μας από το Ευρώ.
  Οι μόνοι που δεν την ψήφισαν ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
  αν και την επικαλούνταν για ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο λέγοντας πως «τότε θα λάμψει η αλήθεια για το πως ο ΓΑΠ μας οδήγησε στο μνημόνιο».
  Η αλήθεια έλαμψε τελικά,
  αλλά όχι αρκετά για να περάσει η λάμψη της και εντός των συνόρων της χώρας και το γεγονός κουκουλώθηκε.

  Μάλιστα στον ψηφισμένο από ολόκληρη τη ΝΔ προϋπολογισμό του
  αναφέρεται το ίδιο στοιχείο, ότι δηλαδή το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6%.
  Θα ψήφιζε τέτοιο πράγμα η ΝΔ (που είναι σαν να παραδέχεται ότι ο Καραμανλής έκρυψε το πραγματικό έλλειμμα) αν δεν ήταν αλήθεια;

 2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ….?
  Που να εμπιστεύεται και να πιστεύει τον κ. Τσίπρα»

  Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ή, και ξένος,
  που μετά τα όσο τρομερά συνέβησαν και συμβαίνουν, να πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, γιος του Παύλου Τσίπρα , συνεργάτη της Χούντας, μπορεί με οιονδήποτε τρόπο να προσφέρει έστω και το ελάχιστο στην πρόοδο, στην ευμάρεια, στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
  *Πρώτα από όλα ο νέος ‘’αμερικανός ’΄..Μπερίσσα της Αλβανίας, φαίνεται, από όσα λέει και κάνει, ότι εκπροσωπεί το Αμερικάνικο κατεστημένο στην Ευρώπη και αγωνίζεται με όσες δυνάμεις ‘’του παρέχουν’’ να δημιουργήσει το χάος, που είναι προάγγελος της καταστροφής και της διάλυσης .
  *Ρηχός , αγράμματος και ακαλλιέργητος, προσβάλλει με την παρουσία του και μόνο, την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Κοιτάξτε τις ‘’στάσεις’’ και την ‘’γλώσσα του σώματος’’, για να αντιληφθούμε χωρίς κανένα ενδοιασμό, ότι ο Αλέξης θα μπορούσε ΑΝΕΤΑ να ηγείται ενός ‘’Καφέ’’ για αρχοντοχωριάτες, σαν αυτά που γέμισαν τις πόλεις μας.
  *Με αυτές τις ‘’αρετές’’ εφοδιασμένος, μάζεψε γύρω του όλη αυτή την αφρόκρεμα του λεγόμενου ‘’Υπουργικού συμβουλίου’’. Είναι πράγματι, μετά την ‘’εικόνα’’ του Αλέξη, η ‘’εικόνα που μιλά από μόνη της’’ και μπορεί να εκφράσει το μέγεθος της εκλογικής μας αποτυχίας και της εθνικής μας κατάπτωσης.
  *Θυμηθείτε τι έλεγε ο Αλέξης, τις μας υπεσχέθη και ρωτήστε τον, τι σχέση έχουν αυτά που έλεγα με αυτά που κάνει?
  *Υπάρχει έστω και η παραμικρή ‘’συγγένεια’’-σχέση, των όσων έλεγε και υποσχόταν με όσα κάνει σήμερα?
  *Με τίνος την άδεια, την εντολή, την εξουσιοδότηση προβαίνει στην ΕΣΧΑΤΗ αυτή ΠΡΟΔΟΣΙΑ , επικαλούμενος πρόστυχα , άνανδρα και ύποπτα, ότι ‘’εκτελεί το πρόγραμμα-συμφωνία’’ με το λαό?
  *Ποιος ΕΞΟΥΣΟΔΟΤΗΣΕ τον Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει σε αυτόν τον ευτελιστικό καταστροφικό και προδοτικό σταλινικόν ‘’ελιγμό ΑΠΑΤΗΣ’’, εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων?
  *Που είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και που η ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΗΣ?
  *Που βρίσκεται και τι κάνει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας?
  *Πως ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ αυτή την προδοσία της λαϊκής εντολής για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα που μας υπεσχέθησαν?
  *Τι σχέση έχουν αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, με όσα κάνει σήμερα?
  *Μήπως η εκλογή του και η επιλογή του από τον κ. Τσίπρα , αποτελεί και ‘’φραγμό’’ στην εκτέλεση των καθηκόντων του?
  *Η ΧΟΥΝΤΑ ‘’ωχριά’’ μπροστά στο αντισυνταγματικό αυτό ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ! που συντελείται σήμερα στην πατρίδα μας.
  ΣΧΟΛΙΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να συνιστά επιείκεια προς τους μη έχοντες, θα έπρεπε, κατά τα άρθρα 35 παρ. 2 εδ. δ” και 42 του Συντάγματος, να αναπέμψει στη Βουλή τους άνω αντισυνταγματικούς νόμους της κυβερνήσεως, η οποία έχει απολέσει το θεμέλιο της Δημοκρατίας, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό πρόγραμμά της.
  Ναι μεν έχει κακώς καταργηθεί το προνόμιο του ανωτάτου άρχοντος να προκηρύσσει εκλογές σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνήσεως και λαϊκού φρονήματος, παραμένει όμως το άνω προνόμιο της αναπομπής στη Βουλή αντισυνταγματικών νομοσχεδίων. Αν αυτό δεν ασκηθεί τώρα, πότε θα εφαρμοστούν οι άνω διατάξεις;

 3. Mνήμων 12:29 31/08/2016

  CSU: ‘’Οι Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν κλόουν»

  Κλόουν αποκάλεσε τους κυβερνώντες στην Ελλάδα ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ, του βαυαρικού συμμαχικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
  Τα σχόλια είναι η τελευταία ένδειξη ότι η στάση Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα σκληραίνει, την παραμονή της συνάντησης των υπουργών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία στο τέλος του μήνα.
  Ο Σόιερ είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρξουν «επιπόλαιοι συμβιβασμοί» μόνο και μόνο για να μείνει η χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.
  «Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Σόιερ.
  «Συμπεριφέρονται σαν κλόουν που κάθονται στα τελευταία θρανία, αν και έχουν δεχθεί σαφείς προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές ότι ίσως να μην καταφέρουν να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη».
  Ο Κλάους-Πίτερ Γουίλς, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ που έχει κατ’ επανάληψη ψηφίσει κατά της διάσωσης της Αθήνας, είπε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως, κατά την άποψή του, δεν θα ήταν και τίποτα σπουδαίο αν έφευγε η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
  «Δεν θα ήταν και το τέλος της Ευρώπης» δήλωσε.

 4. Όλα αυτά ειναι επικοινωνιακά φτιασίδια της ομάδας του Τσίπρα που απευθύνεται σε
  «τυφλούς τά τ᾽ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ «.
  Η παραταξης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει να φανεί σιδηρά στις φανφάρες της ΔΕΘ και τον πρωθυπουργό να παραβλέπει οτι η κυβέρνησης του και μερικά μέλη της σαν τον Δριτσα ειναι ξεβρακωτοι στην προσπάθεια κουκουλώματος της τραγωδίας με τους θανάτους 4 αθωων τουριστών απο το ταχύπλοου , του προσατετευόμενου του Λυκουρέζου.
  Στο γεγονός ή μη της » φυλάκισης και διανυκτέρευσης σε ράντζα » των νταβατζήδων η Αξιωματική αντιπολίτευσης αντιτάσσει οτι οταν έρθει στα πράγματα θα αποδεχθεί μεν τις τέσσερις άδειες , αλλά θα ανοίξει την αγορά και σε άλλους .
  Εκείνο ομως που συμφωνώ εγώ και όλοι οι ενεργοί πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας που θέλουμε να γινουμε, ειναι οτι θέλουμε όλοι εναν βασικό όρο στις οποιεσδήποτε οικονομικές αποφάσεις των κρατούντων για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και σταθμούς.
  Αυτός ειναι ο θεσμός του Εθνικού Ραδιοτηλεοοπτικού Συμβουλίου .
  Χωρίς αυτό οι σταθμοί και τα κανάλια του Παππά θα διέπονται απο τις ΕΘΝΙΚΟΑΠΟΕΛΕΥΤΕΡΟΤΙΚΕΣ κινήσεις και τρόπους του Καναλιού ΥΕΝΕΔ ,της χούντας του Παπαδόπουλου .

 5. ώρες ώρες νομίζω ότι διαβάζω την αυγή κι όχι το μάτριξ…

  δηλ ο κόσμος θα ξαναψηφίσει σύριζα επειδή ο μαρινάκης ή ο σαββίδης θα κοιμηθούν σε ράντζο δύο μέρες;
  κι αυτό αποτελεί πολιτική νίκη;;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.