ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός μαραθώνιος για την Γ.Σ. του ΟΗΕ

«Εθνικά», αξιολόγηση, χρέος στην ατζέντα Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Με ανοιχτά όλα τα θέματα στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του σχεδιάζουν ήδη τις επαφές που θα έχει στην Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου θα παραστεί για δεύτερη φορά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται όχι μόνο στην επίσημη ομιλία του, αλλά και στις άτυπες συναντήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και για τα εκκρεμή θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη από τις 18 ως τις 24  Σεπτεμβρίου, έχοντας στις αποσκευές του τα αποτελέσματα από τις επαφές του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο Παρίσι, από την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, αλλά και από την Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, που διοργανώνει ο ίδιος στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, σε μία «λεπτή» συγκυρία που η κυβέρνηση θα «κυνηγάει» τα προαπαιτούμενα, θα ετοιμάζεται να εκκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να θέσει επί τάπητος στους δανειστές το θέμα του χρέους, θα επιχειρήσει να θέσει τις βάσεις προκειμένου οι κυβερνητικοί στόχοι για το φθινοπώρο και το χειμώνα να επιτευχθούν.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Φυσικά, πέραν όλων αυτών, η παρουσία Τσίπρα στις ΗΠΑ θα επικεντρωθεί και στο προσφυγικό, καθώς έως τότε θα έχει φανεί κατά πόσον θα επαναληφθούν οι πιέσεις των προσφυγικών ροών του περυσινού χειμώνα, αλλά και οι προθέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την τήρηση ή μη της συμφωνίας Άγκυρας-Βρυξελλών για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στην διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και εκεί θα τοποθετηθεί, ζητώντας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες του. Μάλιστα, αν και προς το παρόν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι «στον αέρα» και υπό κατάρτιση, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου οι δύο ηγέτες να συζητήσουν ειλικρινά και να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο ως προς την διαχείριση αυτού του μείζονος ζητήματος.

Διεργασίες για την οικονομία

Σημειωτέον ότι πέρυσι, ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, είχε συνάντηση «στα όρθια» και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από τον οποίο είχε ζητήσει στήριξη για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά και για να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Έκτοτε, η Ουάσινγκτον έχει εκδηλώσει πολλές φορές την επιθυμία της για «σοβαρές αποφάσεις» στο θέμα του χρέους, μήνυμα που μετέφερε πριν μερικές εβδομάδες στον πρωθυπουργό ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μία νέα συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να γίνουν εντονότερες οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους στην… τελική ευθεία πριν την λήψη οριστικών αποφάσεων. Αποφάσεις, εξάλλου, που θα επηρεάσουν και την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πέραν όλων αυτών, ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης θα αφορά και στα εκκρεμή θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και εν γένει στο θέμα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.