ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δυσοίωνες προβλέψεις και υψηλή νεανική ανεργία

Ετοιμος να πει "μπάστα" στη λιτότητα ο Ρέντσι

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο» ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να ζητήσει, για τη χώρα του, μεγαλύτερη ευελιξία από την Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις και να καταφέρει, παράλληλα, να αυξήσει τις συντάξεις. Μόνον για τη στήριξη των συνταξιούχων θα πρέπει να βρεθούν, μέσα στους επόμενους μήνες, τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τελευταίες προβλέψεις του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου αναφέρονται σε αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει φέτος το 0,6%, ενώ η κυβέρνηση είχε προβλέψει ανάπτυξη του 1,2%

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ιταλία εξήλθε όντως από τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να πετύχει ουσιαστική ανάκαμψη.

Μεταξύ άλλων ο Ματέο Ρέντσι το φθινόπωρο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το δημοψήφισμα για την έγκριση των θεσμικών αλλαγών. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι Iταλοί είναι αναποφάσιστοι. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να τους πείσει άμεσα ότι η λιτότητα έχει γίνει οριστικά παρελθόν και ότι ο μόνος στόχος τώρα είναι η ανάπτυξη. Αυτή την φορά, όμως, δεν θα είναι αρκετό το γνωστό επικοινωνιακό ταλέντο του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Θα χρειασθούν και απτά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύουν την όλη αλλαγή πορείας.

Η νεανική ανεργία «στραγγαλίζει» την Ιταλία

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για την υψηλή ανεργία στους νέους, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν την Ιταλία, αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Mετά την Ελλάδα και την Ισπανία η Ιταλία βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση ως προς τη νεανική ανεργία εντός τη Ε.Ε. Το ποσοστό της που ανέρχεται στο 36,5% διπλασιάστηκε από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Οι λόγοι για την ανεργία των νέων μεταξύ 15 και 24 ετών είναι πολλοί. Υπάρχουν ωστόσο πρώτες ενδείξεις για μικρή βελτίωση. Οι επιπτώσεις όμως της νεανικής ανεργίας θα παραμείνουν ορατές για μεγάλο διάστημα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Τζιόρτζιο Αλέβα το ποσοστό του 36,5% δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας: «36% είναι υψηλό ποσοστό και θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Αν συναντήσετε έναν νέο στο δρόμο, η πιθανότητα να είναι άνεργος είναι 10%. Το ποσοστό του 36% προκύπτει επειδή πολλοί νέοι είναι ακόμα σπουδαστές».

Στα στατιστικά στοιχεία για τη νεανική ανεργία περιλαμβάνονται ως άνεργοι και όλοι οι φοιτητές μιας χώρας. Κατά συνέπεια η πραγματική νεανική ανεργία κυμαίνεται στην Ιταλία γύρω στο 10%, ποσοστό που μοιάζει εκ πρώτης όψεως ανώδυνο. Το γεγονός όμως ότι ένας στους δέκα νέους δεν μπορεί να βρει δουλειά έχει δραστικές δημογραφικές επιπτώσεις για την Ιταλία, δηλώνει ο Αντρέα Μπρουνέτι από το σύνδεσμο ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων CGIL: «Η κρίση της νεανικής ανεργίας είναι και μια δημογραφική κρίση. Κατά την περίοδο 2008-2016 ο αριθμός των νέων μεταξύ 15 και 30 χρονών μειώθηκε κατά 1,3 εκατομμύρια. Η μείωση οφείλεται στην καθίζηση των γεννήσεων, αλλά και στην μετανάστευση πολλών Ιταλών σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.».

Στην Ιταλία πολλοί μιλούν για ελλείμματα του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού, μιας και δεν προσφέρει, για παράδειγμα τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στους σπουδαστές. Το αποκαλούμενο «δυαδικό επαγγελματικό σύστημα», που συνδέει τις σπουδές με την πρακτική εξάσκηση και αφορά κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα, μόλις τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ιταλία. Έτσι πολλοί Ιταλοί απόφοιτοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό ή συμβιβάζονται με μια προσωρινή δουλειά ή μια κακοπληρωμένη πρακτική εξάσκηση. Παρά τα προβλήματα ωστόσο οι νέοι δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, κι ας μεγάλωσαν στα χρόνια της κρίσης. Ακόμα και οι σκεπτικιστές που βλέπουν με ανησυχία το μέτωπο της νεανικής ανεργίας φαίνεται να μειώνονται τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.