ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στην «Καθημερινή»

Γεννηματά: Ανασυγκρότηση αλλά όχι σε ... δείπνα

Για «καρικατούρα του δικομματισμού και της τεχνητής πόλωσης» που τελειώνει κάνει λόγο, σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή" η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
gennimatavoyli

«Εμείς θα σπάσουμε το αδιέξοδο δίπολο του αριστερού λαϊκίστικου κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του "μεταρρυθμιστικού" νέο- λαϊκισμού της ΝΔ από την άλλη», τονίζει, και λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα αξιολογήσει και θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη είναι χρήσιμη, τονίζει: «Για να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης πρέπει να ενώσουμε ξανά τη διχασμένη Ελλάδα, να στηρίξουμε τις παραγωγικές της δυνάμεις με ένα σχέδιο δημιουργικής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, του κράτους με την αγορά προς όφελος της κοινωνίας. Εμείς έχουμε το "λογισμικό", έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αξιοπιστία να τρέξουμε αυτό το project και οι πολίτες το ξέρουν».

Για τη στάση του κόμματός της στο θέμα του εκλογικού νόμου, λέει ότι ήταν «πολιτική επιλογή- υπέρβαση, που έθετε τις προϋποθέσεις για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «αρνήθηκε τον διάλογο και τη συνεννόηση για άλλη μια φορά», «για τον κ. Τσίπρα η απλή αναλογική ήταν μια μάχη πολιτικών και επικοινωνιακών εντυπώσεων και όχι ουσίας», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε κάθε συζήτηση, «ελπίζοντας ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός με το μπόνους των 50 εδρών».

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσελκύσει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η σχέση πολιτικού- πολίτη χτίζεται και κρίνεται καθημερινά, και ότι «μάθαμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του», «να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, που θα αφήνει πίσω της την κρίση και όσα την προκάλεσαν» και εκτιμά ότι «κερδίζουμε ξανά τον κόσμο μας, αλλά και νέους ψηφοφόρους στη βάση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνεια και αφήνουμε στην άκρη τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία».
Για την Κεντροαριστερά

Η κ. Γεννηματά δηλώνει αισιόδοξη για την υπόθεση ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, «παρά το γεγονός ότι έχω επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος» και σημειώνει: «Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει να μοιράσει ρόλους αλλά ευθύνες. Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών. Να ενώσουμε ξανά τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η λεηλασία του χώρου τελείωσε. Ότι από εδώ και πέρα η παράταξη μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα και είναι τόσο δυνατό και αναγκαίο για τη χώρα και την παράταξη που οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν κάνει δική τους υπόθεση».

Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται παράλληλα, για αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και δημιουργία νέου φορέα με επικεφαλής κοινής αποδοχής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει κάθετα αρνητική: «Η μεγάλη Κεντροαριστερά ή θα είναι η Κεντροαριστερά των πολιτών ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ούτε η χώρα έχει ανάγκη, ούτε οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν μια Κεντροαριστερά που θα κατασκευαστεί στο δοκιμαστικό σωλήνα οποιασδήποτε ελίτ. Για αυτό και παρόμοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη. Τα κόμματα και οι ηγεσίες γεννιούνται στη μήτρα της κοινωνίας όχι σε παρασυναγωγές και κλειστά δείπνα», τονίζει.
Η κ. Γεννηματά αναφέρεται και στα επόμενα βήματα, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος: «Άμεσα πρέπει να γίνει παρουσίαση, συζήτηση του πορίσματος θέσεων της επιτροπής διαλόγου μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην κοινωνία και του φορείς της και θα ακολουθήσει εκλογή του επικεφαλής από ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που θα συμμετάσχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θα συγκροτήσουν και τη βάση του νέου σχήματος».

Ο εκλεγμένος επικεφαλής και ένα αναλογικής σύνθεσης συντονιστικό πολιτικό όργανο, θα οδηγήσει το νέο σχήμα σε ένα συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη, ενώ το συνέδριο με δεδομένη σε πρώτη φάση την αυτονομία των κομμάτων, θα αποφασίσει για την οργάνωση, την λειτουργία του και θα εκλέξει τα συλλογικά του όργανα του νέου σχήματος, συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, σημειώνει ότι η ίδια με την πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη συνεννόηση, τη συνεργασία και την συμπόρευση και πως «το ίδιο δηλώνει και ο κ. Θεοδωράκης» και προσθέτει: «Παράλληλες πορείες δεν οδηγούν στον στόχο που έχουμε θέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επιλογές». «Τέλος Αυγούστου γίνονται οι τελικές συζητήσεις και συνεννοήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναβολών και καθυστερήσεων», τονίζει.
«Για εμάς είναι καθαρό. «Όσοι θέλουν και μπορούν προχωράμε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς, επετηρίδες και προαπαιτούμενα. Με τελικό κριτή τη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Για όλους και για όλα. Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων», συμπληρώνει απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου ή άλλων δυνάμεων.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τι σε νοιάζει Φώφη μου τι θα κάνουν οι Σημιτικοι και οι εκσυγχρονιστες αφου εσυ η ίδια τους έδιωξες μαζεύοντας τους Θεοχαροπουλους. Τι σε νοιάζει τι θα κανει η Αννα, εχεις μαζεψει το χειρότερο υβριστη του νόμου της κόβοντας μάλιστα και τη θέση του Μιχάλη στη Βουλή που σαν τον (αντε μην πω) σας μαζευε ψηφους στη β Αθηνών. Τι σε νοιάζει ο παρακμιακός Πάγκαλος, ο γέρος Γιαννίτσης και ο δεξιός Φλωρίδης. Εχεις τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστες δίπλα σου σαν τον Σκανδαλίδη και το Λαλιώτη, τους Λιβάνηδες που κατασυκοφαντούν το ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία, έχεις ότι καλύτερο κυκλοφορεί. Ασε τα ορφανά του Σημίτη να πράξουν ότι τους φωτίσει ο θεός και όπως κρίνει ο λαός. Ή μηπως φοβάστε. ΦΟΒΑΣΤΕ γιατί δεν εισπράτετε την δυσαρέσκεια του κόσμου.

 2. Από που να πιάσει κανείς τον σχολιασμό για τα όσα λεει η κ. Γεννηματά ;
  Θα σταθώ στο κεφάλαιο «ενοποίησης της κεντροαριστεράς » στο οποίο αναφέρεται αορίστως και ανεύθυνα η πρωην υπουργός του Σαμαρά .
  Θα την ρωτήσω γιατί άραγε η πιό αγνή , προοδευτική, δραςτηρια και παντα αντικαρεκλική ομάδα που είναι το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ειναι εκτός συνασπισμού της λεγομένης φερόμενης σήμερα κεντροαριστεράς ;
  Αυτής που απο την αρχή και με αρχές στη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό χτίστηκε απο την βάση των μελών και των φίλων της ,
  ανοιχτή για όλες τις ανησυχίες , τα όνειρα και τα οράματα των απλών Ελλήνων και νόμιμων μεταναστών , προσφύγων , αποδήμων και ξενιτεμένων .
  Ποιος ειναι ο κ. Θεοχαρόπουλος που σαν λαθρεπιβάτης νέμεται την έδρα των ψηφοφόρων
  του ΠΑΣΟΚ χωρίς την εγκρυσή τους, ενώ από πάνω με την ιδιωτική του ματαιόπονη
  ατζέντα τορπιλίζει την συνοχή της ομάδας.
  Ας μην σταθώ καν στον λαοπρόβλητο πρώην πρωθυπουργό του 44% , τρίτο πρόεδρο του
  ΠΑνελλήνιου ΣΟσιαλιστικού Κινήματος , νυν πρόεδρου της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ και ιδρυτού και προέδρου της ΟΛΥΜΠΙΚΗΣ Εκεχειρίας ( επίκαιρο αυτές τις μέρες )
  Αλλά για ορισμένα μέλη – διαμάντια πολιτικού ήθους και ύφους του ΚΗΔΗΣΟ τα οποία δεν δέχτηκαν να παραμείνουν» σώγαμπροι και προικοθήρες» για μια καρέκλα στην αυλή του
  προδότη Βενιζέλου και της άβουλης και αδύναμης Φωφώς , αλλα κυνηγούν μαζί με τα
  υπόλοιπα απλά μέλη της βάσης αν και άμισθοι :
  Τα ονειρα και τις ελπίδες , τα οράματα με ανθρωπισμό και αλτρουισμό των τίμιων και νομιμόφρονων Ελλήνων της απλής μέσης και κατώτερης εργατικής τάξης
  Λοιπον σημειώσετε αλφαβητικά :
  Ελενόπουλος , Καρχιμάκης , Καστανίδης, Νιώτης , Ξυνίδης , Σαχινίδης , Πετσάλνικος …
  Εγώ αποκαλύπτομαι στους κυρίους αυτούς που ειναι πραγματι θέση κα φύση κεντροαριστεροί , δεν φαίνονται μονον σαν τέτοιοι και το έχουν αποδείξει με τα εργα και τις αποφάσεις τους !

  • Συγνώμη ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ !
   που σε παρέλειψα από την βιαςτική μου λίστα των εχόντων ύφος , ήθος και τσαγανό , για να. Διορθώσουν τα κακώς κείμενα στην πατρίδα μας , χωρίς προσωπικά ανταλλάγματα .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.