ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όριο το τέλος Σεπτεμβρίου

Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές στις Τράπεζες

Στόχος οι αλλαγές να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα μετατίθενται οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες καθώς τα αυστηρά κριτήρια του νόμου, η γραφειοκρατία και οι πολλοί εμπλεκόμενοι στην διαδικασία περιπλέκουν τα πράγματα.

Για το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών έχουν λόγο οι μέτοχοι, οι θεσμοί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (που ως επόπτης έχει απεριόριστες εξουσίες) ενώ ενεργό ρόλο επιμένει να διεκδικεί και η κυβέρνηση (με περιορισμένα ωστόσο πρακτικά αποτελέσματα). Όλα αυτά δημιουργούν ένα εξαιρετικά γραφειοκρατικό και περιοριστικό περιβάλλον με τελικό αποτέλεσμα το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών να παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στελέχη που προκρίθηκαν από τις Επιτροπές των τραπεζών και έλαβαν τις σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ και τις ελληνικές αρχές «κόπηκαν» στη συνέχεια από το Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και αντίθετα στελέχη για τα οποία είχε δώσει καταρχήν ΟΚ ο SSM κόπηκαν από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου. Την κατάσταση περιπλέκει το αιφνίδιο «ξήλωμα» της διοίκηση της ΤΧΣ, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τα νέα διοικητικά στελέχη των εμπορικών τραπεζών. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συγκροτήθηκε προσωρινή διοίκηση του ΤΧΣ εν αναμονή –και εδώ- της εξεύρεσης νέων στελεχών.

Κάπως έτσι ο καιρός περνά χωρίς να ολοκληρώνεται η συγκρότηση των διοικητικών ομάδων των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάση ενεργητικού, που ουσιαστικά από τον Ιανουάριο του 2016 βρίσκεται με προσωρινό – μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή νέου. Μάλιστα εδώ και λίγες εβδομάδες, μετά την παραίτηση του προέδρου και ιδρυτή του ομίλου κ. Μιχάλη Σάλλα, η τράπεζα βρίσκεται και με προσωρινό πρόεδρο. Υπ’ ατμών βρίσκεται από το χειμώνα του 2015 και η πρόεδρος της Εθνικής κα Λούκα Κατσέλη καθώς μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών η κα Κατσέλη ξεκάθαρα δεν πληρούσε τα κριτήρια. Ωστόσο, αν και η αξιολόγηση των Δ.Σ. των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο ακόμα δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του προέδρου στον όμιλο της Εθνικής. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στις άλλες δυο συστημικές τράπεζες – την Alpha Bank και την Eurobank- ωστόσο είναι λιγότερο σημαντικές καθώς αφορά ορισμένα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά την ολοκλήρωση των αλλαγών καθώς είναι εξαιρετικά αυστηρό και περιοριστικό, δομημένο έτσι ώστε στην πράξη να αποκλείει κάθε εγχώριο στέλεχος με σοβαρή προϋπηρεσία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ή να πέρασε από θέσεις ευθύνης ακόμα και στην Τράπεζα της Ελλάδος ή πολιτικές θέσεις όπως θεωρείται το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνομώνων.

Το βέβαιο είναι ότι η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και προϋπόθεση προκειμένου οι τράπεζες να αλλάξουν σελίδα και να επικεντρωθούν στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν με πρώτα – πρώτα το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ και την προσέλκυση καταθέσεων, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών (123 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.