ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανατροπή δεδομένων με… Γεωργίου

Γιατί το ελληνικό ΥΠΟΙΚ «μετακομίζει» στις Βρυξέλλες - Σκληρό «μπρα ντε φερ» πριν την αξιολόγηση

«Προθέρμανση» Αθήνας και δανειστών ενόψει «καυτού» φθινοπώρου: Την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε δύο διαφορετικές αίθουσες πέφτουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που χωρίζουν την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς. Ακόμη και αυτό της δίωξης του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
stathakis-tsakalotos

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να βρει σημεία επαφών με τους δανειστές, καθώς η αξιολόγηση ξεκινά εκ νέου τις επόμενες ημέρες αλλά και αναπτυξιακά «επιχειρήματα» για την πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ με έμφαση στα κοινοτικά κονδύλια: Για αυτό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης... «μετακομίζει» στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαριτσής θα έχουν αρκετά «ραντεβού» στη Σύνοδο του EuroWorking Group (EWG), αλλά και με τους επιτρόπους Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου.

Μόνο που πλέον η «ατζέντα» των επαφών αναμορφώνεται από πλευράς των θεσμών, μετά από το ζήτημα της δίωξης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Η απόφαση της Κομισιον να εντάξει το θέμα της δίωξης στην «ατζέντα» του Eurogroup, αλλά και εμμέσως στην επερχόμενη αξιολόγηση (σ.σ. μετά από πιέσεις που προέρχονται κυρίως από το ΔΝΤ και την Eurostat), προσθέτει ένα ακόμη μέτωπο, στα ανοικτά πεδία της διπλής αξιολόγησης που ουσιαστικά τώρα αρχίζει.

Ο πονοκέφαλος δυναμώνει λοιπόν για την Αθήνα, όταν την Δευτέρα θα τεθούν επί τάπητος και όλα τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης στα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται ο ESM, στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EuroWorkingGroup).

Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα αποκαλύψουν τις «προθέσεις» τους.

Αμέσως μετά, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει η πρώτη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα (και των εκπροσώπων του ΔΝΤ) για να συντάξουν το Compliance Report που θα κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, αλλά και να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση, το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η δεύτερη κάθοδος των δανειστών έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου (πιθανόν στις 17/10) και θα προηγηθεί ένα δεύτερο «σετ» ραντεβού στο εξωτερικό:

* Στο EWG της 29ης Σεπτεμβρίου θα υπάρχει πλέον μία σαφής εικόνα για την κατάσταση/εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τις θέσεις των δανειστών επί των πλεονασμάτων κα του χρέους.

* Η θέση που θα διαμορφώσουν οι θεσμοί θα αποτυπωθεί στη σύνοδο του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

* Θα συνδιαμορφωθεί όμως και στην Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα προηγηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου (σ.σ. στην Ουάσιγκτον).

Θα προηγηθούν χρονικά και μία σειρά από κρίσιμα «πακέτα» στοιχείων που θα πρέπει να στείλει η ελληνική πλευρά στους δανειστές: τα στοιχεία του EDP (αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του 2016 και των προηγούμενων ετών βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος) που θα πρέπει να σταλούν πριν την 1η Οκτωβρίου από το ΥΠΟΙΚ και την ΕΛΣΤΑΤ, η εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει πλέον και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του ασφαλιστικού, αλλά και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού (σ.σ. είναι συνταγματική υποχρέωση να κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου).

Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει τα 15 «διαρθρωτικά ορόσημα» που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν από τη διοίκηση του υπερταμείου που ήταν ένα από τα μέτωπα που κινήθηκαν μέσα στον Αύγουστο με τις διαπραγματεύσεις για τη λίστα υποψηφίων να θεωρούνται ώριμες, έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ).

Θα πρέπει να ακολουθήσουν τα 26 «βασικά παραδοτέα» της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου που περιέχουν πολύ πιο δύσκολα πεδία: την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις παρεμβάσεις επί των ειδικών μισθολογίων, στο νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας, αλλά και την αλλαγή του πλαισίου ομαδικών απολύσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.