ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κοινή δομή οι υπηρεσίες πληροφοριών

Γιλντιρίμ: Στρατηγικός εταίρος κι όχι εχθρός οι ΗΠΑ

Η Τουρκία θα θέσει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών υπό μια κοινή δομή για τον καλύτερο συντονισμό τους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργος Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας» και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω» είπε ο Γιλντιρίμ. Ωστόσο, «οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά.

Αναφερόμενος στα πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε πως «είναι σαφές ότι το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή» για τη Δαμασκό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.