ΚΟΣΜΟΣ

Για το ενδεχόμενο μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης

Η γερμανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να συγκεντρώσουν τροφή και νερό για 10 μέρες!

Εφόδια επιβίωσης καλεί τους Γερμανούς πολίτες να συγκεντρώσουν το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας με αφορμή την τρομοκρατία.

Στο νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις, οι πολίτες καλούνται να έχουν προσωρινά τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών ή κάποιας ένοπλης επίθεσης έως ότου ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο προβλέπεται κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει το νέο σχέδιο ως επικαιροποίηση του ισχύοντος σχεδίου των μέτρων προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής ενημέρωσης, το σημερινό σχέδιο τέθηκε σε ισχύ το 1995, σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική.

Πάντως, το νέο σχέδιο δεν προετοιμάστηκε υπό την επίδραση των πρόσφατων απειλών αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας. Το γεγονός ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία οφείλεται στο ότι μόλις τώρα ολοκληρώθηκε. Πολλά από τα καινούργια μέτρα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνονται στο ήδη ισχύον σχέδιο.

Το σχέδιο πολιτικής προστασίας έχει προκαλέσει την αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης, αν και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απέρριψε την κατηγορία αυτή.

Με το να καλείς τους πολίτες να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων και νερού προκαλείς ανασφάλεια τονίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά», Ντίντμαρ Μπαρτς. Και ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς χαρακτηρίζει μεν ως λογικό να ανανεώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης, εκφράζει όμως παράλληλα τις επιφυλάξεις του επειδή στο νέο σχέδιο συνδέονται τα προληπτικά μέτρα των πολιτών με στρατιωτικά σενάρια και στοιχεία για τρομοκρατική απειλή. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο για επίθεση ώστε οι πολίτες να πρέπει να συγκεντρώσουν αποθέματα οι πολίτες».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.