ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» με φόντο το πρόστιμο στην Apple

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την ΕΕ ότι στοχεύει αμερικανικές εταιρείες!

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου εκτίμησε  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως αμερικανικές εταιρείες, αφού ζήτησε από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή της επιφυλάχθηκε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από το Δουβλίνο.
liou

"Η τάση των πρωτοβουλιών" της Επιτροπής "φαίνεται ότι στοχεύει κατ' αρχήν αμερικανικές εταιρείες" είπε ο Λιου μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Επανέλαβε ότι η ενέργεια αυτή των Βρυξελλών "δημιουργεί αβεβαιότητα" και ότι σε τελική ανάλυση "δεν θα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία".

Μετά από έρευνα τριών ετών, η Επιτροπή κάλεσε χθες την αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει πάνω από 13 δισεκ. ευρώ θεωρώντας ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή της από τις ιρλανδικές αρχές συνιστούσε "παράνομη κρατική βοήθεια".

Ο Αμερικανός υπουργός, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ανακόψει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών οι οποίες εγκαθιστούν την έδρα τους στο εξωτερικό για να μην καταβάλουν φόρους στις ΗΠΑ, εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή καθυστερεί η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα στο αμερικανικό έδαφος.

"Το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει" προς την κατεύθυνση αυτή, επέμεινε. "Έχει γίνει πρόοδος. Υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ίσως όχι κατά τη δική μου θητεία αλλά από την επόμενη κυβέρνηση", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.