ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

Η οργή Τσίπρα για την εκλογολογία και τα «αγκάθια» του φθινοπώρου

Ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες, με κατηγορηματικές και απόλυτες εκφράσεις, να δείξει την οργή του για την ανακυκλούμενη εκλογολογία, σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη φημολογία που δεν προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Και η οργή του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορά μόνο τα σενάρια αυτά καθαυτά, αλλά αντικατοπτρίζει και την νευρικότητα της κυβέρνησης ενόψει των δύσκολων δοκιμασιών που την περιμένουν το φθινόπωρο.
tsipras-syntagmatiki

Κυβερνητικοί επιτελείς αναγνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και καθοριστικοί, καθώς η χώρα θα αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων που θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις. Μ’ άλλα λόγια, οι επερχόμενες δοκιμασίες θα δείξουν κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» ή εάν θα καταρρεύσει υπό το βάρος των οικονομικών, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων.

«Ανόητος»

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν «άκρως υπονομευτική» τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, εντάσσοντάς την στο «σχέδιο κύκλων να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση», όπως τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Έτσι, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε κατηγορηματικές εκφράσεις, αλλά και τον χαρακτηρισμό «ανόητος», για να ανακόψει την φημολογία περί εκλογών, αλλά και να δείξει ταυτόχρονα ότι τα σενάρια αυτά δεν εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν μπορεί κάποιος που σχεδιάζει πρόωρες εκλογές να χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό ανοησία», λέει τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, εννοώντας ότι χθες, από το Κομμένο Άρτας, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «δεσμεύθηκε» έναντι των πολιτών ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Τ' ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με απόλυτο τρόπο.

Κυνήγι

Εξάλλου, από το επόμενο δεκαήμερο και ως τον προσεχή Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε ένα… διαρκές κυνήγι προκλήσεων. Το Μαξίμου έχει ήδη ζητήσει από όλους τους υπουργούς σημειώματα για όλες τις «κοινωνικές εξαγγελίες» που μπορεί να παρουσιάσει στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι φέτος το «καλάθι του πρωθυπουργού» θα είναι φτωχό, εξαιτίας των ασφυκτικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Ως εκ τούτου, ο κυβερνητικός μηχανισμός ψάχνει κωδικό προς κωδικό, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει κάτι να πει.

Όλα αυτά, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την υστέρηση που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα. Καίτοι αρμόδια στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά, η αγωνία στο Μαξίμου είναι μεγάλη, αφού τυχόν μόνιμη υστέρηση θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη» και θα δυσχεράνει την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Θέση που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση ενόψει δύο πολύ σημαντικών και αλληλένδετων διαπραγματεύσεων: μία για την δεύτερη αξιολόγηση με τα εργασιακά και μία για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, οι αποφάσεις για την οποία αναμένεται να «κληρώσουν» τον προσεχή Νοέμβριο.

Όλων αυτών θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών που συγκαλεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο όχι μόνο την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών ενόψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος, αλλά και την αποφυγή νέων επιβαρύνσεων λόγω του προσφυγικού.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εκλογές κι μετά φυλακή για τσίπρα-καμμένο

 2. Από πάνω ,ο Ελληνικός Λαός που σκέφτεται Εκλογές
  όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός μας , είναι ανόητος !

  ΑΥτό λέει ο κ. ΤΣίπρας , οποίος προσκάλεσε τρείς μη χρειαζούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο κοντινό παρελθόν, μόνον και μόνον για να εκλεγεί ο ιδιος με το απροσδοκητο συμφερτό του –με τις παραφύσιν συμμαχίες ακροαριστερών σταλινικών και δεξιών φασιστών .

  Αυτός που γλείφει πολιτικάντηδες σαν τον ξεγραμμένο Καμμενο και τον λίγδη Λεβεντη προκειμένου να κρατηθεί στην διακυβέρνηση της χώρας μας , την οποία εν τέλη αυτήν την ιδια στιγμή π ου μιλάμε , χρεώνει το ίδιο όπως έκανε και ο Καραμανλής του οποίου την υστεροφημία και τα σκάνδαλα προστατεύει μετά μανίας .

  • S. Porky 16:27 17/08/2016

   «Σου έδινε η δεν σου έδινε; Αυτή ειναι η ερώτηση». Έγραφε ο Βιλλιαμνός.
   Προςωπικά αλλά και σάν Λαός είχες τήν ευκαιρία μιά να τόν ψηφήςεις, αλλά καί δυό φορές να τόν μουτζουρώσεις να τον αφανίσεις από τά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αντ” αυτού τί έκανες; Κρεμάστηκες όχι μόνο από τό στόμα του αλλα κι” από τα παπακια του και τον ξαναψήφισες. Τώρα γιατί διαμαρτύρισε; Γιατί δεν είσαι Δημοκράτης έστω καί μια φορά σ” αυτή τήν μίζερη ζωή σου. Δέν λέει κανείς να τόν αγαπάς, να φανείς δημοκράτης. Αλλά θα μού πεις αν ήξερες μέ ποιόν είμαι θα καταλάβαινες τό γιατί. Παπανδρεϊκοί καί δημοκράτες δεν γίνεται, ειναι δυο πράγματα που δέν συμβιβάζονται, απωθούνται.!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.