ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις δηλώσεις για δολοφονίας της Κλίντον

Οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν πολιτικές αποστάσεις από τον Τραμπ

Ο πολιτικός απόηχος του σχολίου που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, και το οποίο ερμηνεύτηκε ως προτροπή προς τους Αμερικανούς που οπλοφορούν να αναλάβουν δράση κατά της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.
trumphorizontal

Σε δημοσκόπηση (Ipsos/Reuters) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.162 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό 44% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τον προεκλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παναμερικανικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των επτά μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του προβαδίσματος των τριών μονάδων, που η ίδια είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές των εξελίξεων στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία είναι δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. “Είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου, μετά το κεντρικό συνέδριο που έκαναν. Οι άνθρωποι ψάχνουν βελόνα στα άχυρα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής Ρον Μποντζίαν.

Το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο είναι μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 1996, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή και υποστήριξή του στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του θα έπρεπε να σταματήσουν την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, κάνοντας χρήση του «δικαιώματος της οπλοκατοχής». Ο ίδιος σημείωσε ότι ζητούσε απλά από τους κατόχους όπλων να ψηφίσουν μαζικά στις εκλογές, ωστόσο οι δηλώσεις του αναμένεται να διχάσουν ακόμα περισσότερο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την ώρα που πολλοί από τους δωρητές του κόμματος εγκαταλείπουν τον Τραμπ. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, κατηγόρησε τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «ανέντιμους» ρεπόρτερ που «διαστρέβλωσαν» τα λεγόμενά του. Ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν, ο πλέον υψηλόβαθμος εκλεγμένος Ρεπουμπλικάνος είπε ότι το «αστείο» του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «ακατάλληλο».

Οι χρήστες στο Twitter εξέφρασαν την οργή τους για τα σχόλια του Τραμπ, ενώ ο παρουσιαστής Τζο Σκάρμπορο -πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων- κάλεσε σε editorial στην εφημερίδα Washington Post το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να απομακρύνει τον Τραμπ από τη θέση του υποψηφίου προέδρου. Ο Τζον Νεγκροπόντε, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ υπό τον Τζορτζ Μπους και ο Ρεπουμπλικάνος Κρις Σάις είναι ανάμεσα σε αυτούς που έστρεψαν τα «πυρά» τους κατά του Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει και λέει όλα αυτά που η μαμά μου και ο μπαμπάς μου με δίδαξαν να μη λέω και να μην κάνω ποτέ. Δεν κατανοεί τις βασικές απαιτήσεις του να είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ. Και, ειλικρινά, είναι επικίνδυνος» τονίζει.

Η καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που καλεί Ρεπουμπλικάνους και ανεξάρτητους να εκφράσουν τη στήριξή τους στην υποψήφια των Δημοκρατικών. Πενήντα ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και ανεξάρτητοι έχουν ήδη πει ότι θα την ψηφίσουν. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επικοινώνησαν με την εκστρατεία του Τραμπ για τα σχόλιά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.