• Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση

ΚΟΣΜΟΣ

Politico

Η σκιά του Ερντογάν πάνω από την Κύπρο

«Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τη συμφωνία για την Κύπρο», είναι ο τίτλος ανάλυσης για την πορεία του Κυπριακού που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Politico, η οποία σημειώνει ότι «η αναστάτωση στην Άγκυρα συμπίπτει με την τελική ώθηση προς συμφωνία επανένωσης».
erntogan_2_0

Το δημοσίευμα σχολιάζει το πώς θα μπορούσαν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να επηρεαστούν από τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν ως «κλάδος ελιάς» προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, ο οποίος αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε συμφωνία. Είμαστε κουρασμένοι από το κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι, χωρίς συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τη διαδικασία προσχώρησης (στην ΕΕ). Είναι τόσο απλό».

Το δημοσίευμα σημειώνει περαιτέρω ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζονται, παρά τα γεγονότα στην Τουρκία σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ δεν αποκλείεται το πραξικόπημα να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη διαδικασία, καθώς, όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της απαράδεκτης κατάστασης (στην Τουρκία) και της εξάρτησης απ' αυτή» ή μια μελλοντική «ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ».

Το κακό σενάριο ωστόσο είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος ενδέχεται να θέσουν το σύνολο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε αναμονή, εξαλείφοντας ένα ισχυρό κίνητρο για να υποστηρίξει η Τουρκία την επανένωση της Κύπρου. Πιθανώς επίσης ένας όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν να έχει διαφορετικά σχέδια για την Κύπρο και να ενισχύσει περαιτέρω την εξάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία ή ακόμα και να προωθήσει την πλήρη ενσωμάτωσή του στη χώρα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.