ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο

Ισόβια στον Σομαλό που επιχείρησε να αποκεφαλίσει επιβάτη του Μετρό

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε  από βρετανικό δικαστήριο ένας άνδρας που είχε κριθεί ένοχος επειδή αποπειράθηκε να αποκεφαλίσει έναν επιβάτη στο μετρό του Λονδίνου, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τις αρχές.

Ο γεννημένος στη Σομαλία Μουχάιντιν Μίρε, 30 ετών, κρίθηκε ένοχος τον Ιούνιο για την απόπειρα αποκεφαλισμού την οποία εμπνεύστηκε από τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι το 2013. Ο δικαστής Νίκολας Χίλιαρντ σημείωσε ότι, μολονότι διαπιστώθηκε ότι την εποχή της επίθεσης ο δράστης έπασχε από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου, στην ουσία υποκινήθηκε στην πράξη αυτή από τη σύρραξη στη Συρία.

«Ήταν μια απόπειρα δολοφονίας ενός αθώου ανθρώπου με ιδεολογικά κίνητρα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αποκεφαλισμός του θύματος υπό τα βλέμματα των άλλων επιβατών του μετρό είχε σκοπό να προκαλέσει «τον μέγιστο αντίκτυπο».

Στις 5 Δεκεμβρίου 2015 ο Μίρε τραυμάτισε δύο ανθρώπους, εκ των οποίων τον έναν σοβαρά, στην είσοδο του σταθμού του Λέιτονστοουν, στο ανατολικό Λονδίνο. Δύο ημέρες νωρίτερα είχαν ξεκινήσει οι βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Το ένα από τα θύματά του 30χρονου, ένας άνδρας ηλικίας 56 ετών, έφερε μια πληγή μήκους 12 εκατοστών στον αυχένα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση για να σωθεί η ζωή του.

«Αυτό είναι για τους Σύρους αδελφούς μου. Θα χύσω το αίμα σας», είχε φωνάξει ο Μίρε τη στιγμή της επίθεσης.

Στο κινητό τηλέφωνό του βρέθηκαν αποθηκευμένα ένα κείμενο που αφορούσε τα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού στη Συρία και στο Ιράκ, φωτογαφίες του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο τον Μάιο του 2013 και φωτογραφίες ομήρων που αργότερα αποκεφαλίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, εξήγησε ο εισαγγελέας Τζόναθαν Ρις κατά τη διάρκεια της δίκης.

Πολλά ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν τον Μίρε, οπλισμένο με ένα μαχαίρι, να ακινητοποιείται από αστυνομικούς στην είσοδο του μετρό.

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, ο αδελφός του δήλωσε ότι ο Μουχάιντιν είχε νοσηλευτεί για τρεις μήνες το 2007 καθώς παρουσίαζε παρανοϊκή διαταραχή η οποία ενδέχεται να προκλήθηκε από τη χρήση κάνναβης. Τόνισε μάλιστα ότι επειδή η ψυχιατρική κατάστασή του δεν βελτιωνόταν («μπορούσε να μιλάει όλη τη νύχτα για τους δαίμονες που έβλεπε και τα τεχνάσματά τους», είπε χαρακτηριστικά) η οικογένειά του είχε ενημερώσει τη βρετανική αστυνομία, τρεις εβδομάδες πριν από την επίθεση.

Με βάση τη σημερινή απόφαση, ο Μίρε θα πρέπει να νοσηλευτεί για 8,5 χρόνια στην ψυχιατρική κλινική του Μπρόαντμουρ, στην κεντρική Αγγλία και κατόπιν, αφού επανεξεταστεί η κατάστασή του, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.