ΚΟΣΜΟΣ

Ποια εμπόδια έχει να αντιμετωπίσει

Μεγάλη μάχη από τον Σαρκοζί για επιστροφή στην προεδρία της Γαλλίας

Οκτώ μήνες πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και το τοπίο των υποψηφίων στους συντηρητικούς ξεκαθαρίζει.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Νικολά Σαρκοζί στοχεύει να επιστρέψει δυναμικά στο Μέγαρο των Ηλυσίων και σύμφωνα με τη «Liberation» «το χειρότερο είναι ότι μπορεί να νικήσει!».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, όλα έμοιαζαν έτοιμα για την επίσημη ανακοίνωση, η οποία έγινε τελικά χθες βράδυ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη διεκδίκηση του χρίσματος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

Ενδεχόμενη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τον στόχο του, που είναι η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και Μάιο του 2017.

Το εξώφυλλο της «Liberation»
inner

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κινήσεις του Σαρκοζί μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είχαν σχεδιαστεί με άκρως στρατηγικό τρόπο. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η άκρα μυστικότητα που κορύφωσε την αγωνία μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

«Ούτε καν σ' εμένα δεν το έχει πει», είχε δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα «Le Parisien» η Μπρις Χορτεφό, επί σειρά ετών πιστή συνεργάτιδα του πρώην γάλλου προέδρου.

Βασικός εσωκομματικός αντίπαλος ο Ζυπέ

Παρά τα 12 περίπου στελέχη που αναμένεται διεκδικήσουν το χρίσμα των Γάλλων συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές, προβλέπεται ότι θα υπάρξει μονομαχία ανάμεσα στον Σαρκοζί και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζυπέ. Ο δήμαρχος του Μπορντό θεωρείται μετριοπαθής και έμπειρος και αυτή την ώρα προηγείται στις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Όπως αναφέρει η DW, σε μια Γαλλία που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Νικολά Σαρκοζί παρεμβαίνει στην τεταμένη δημόσια συζήτηση επιλέγοντας οξείς τόνους και με προφανή στόχο να κερδίσει «πόντους» στο εκλογικό σώμα.

«Μας κήρυξαν τον πόλεμο», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος στο περιοδικό Valeurs actuelles», τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν πρέπει να επιδείξει κανένα έλεος και δεν πρέπει να εμπλακεί σε δυσνόητες συζητήσεις.

Μονομαχία Σαρκοζί - Λεπέν;

Ο πολιτικός που έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2012 από τον Φρανσουά Ολάντ δίνει έμφαση στην ασφάλεια και στο περίπλοκο ζήτημα της ταυτότητας των Γάλλων.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση με 86 νεκρούς στη Νίκαια και τη δολοφονία ενός ιερέα στη Νορμανδία, ο Σαρκοζί δεν δίστασε με δηλώσεις του τον Ιούλιο να προτείνει τον εγκλεισμό φερόμενων ισλαμιστών ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν προβεί ακόμη σε αξιόποινες πράξεις. «Δεν μπορεί κανείς να κλείσει στη φυλακή 10.000 άτομα», αρκέστηκε να απαντήσει ψυχρά ο πρόεδρος Ολάντ.

Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί να μην λαμβάνουν αυτόματα τη γαλλική υπηκοότητα τα παιδιά αλλοδαπών τα οποία γεννιούνται στη Γαλλία, όπως προβλέπεται σήμερα από τον νόμο. Αυτές οι προτάσεις είναι «απάνθρωπες, καφκικές και ανώφελες», σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Πατρίκ Βέιλ στην εφημερίδα Le Monde.

Πάντως, ο Σαρκοζί δεν αναμένεται να ρίξει τους τόνους τους προσεχείς μήνες, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στις εκλογές του 2017. Παρατηρητές στη Γαλλία εκτιμούν ότι βασική του αντίπαλος εκεί θα είναι η Μαρίν Λεπέν. Το περιοδικό «L' Εxpress» επισημαίνει ότι «αυτή τη φορά σκέφτεται ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα έχει απέναντί του την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.