ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη συναυλία για τα 50 χρόνια του Μάνου Ελευθερίου στο ελληνικό τραγούδι

Φυσικά ο Μάνος Ελευθερίου είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας σπουδαίος στιχουργός. Είναι ένας άνθρωπος που με την παρουσία του, τη σκέψη του και τις λέξεις του σφράγισε τη πνευματική ζωή της Ελλάδας κυρίαρχα από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα.
manos-eleftheriou

Ποιητής, συγγραφέας, διανοούμενος, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Μάνος Ελευθερίου είναι μία από τις σταθερές μας στο νεότερο και σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Οι στίχοι του, τα λόγια του, τα ποιήματά του, όπως αυτά μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανός, Κουγιουμτζής, Μικρούτσικος, Μούτσης, Μαρκόπουλος, Νικολόπουλος κ.α.) και τραγουδήθηκαν από τις ωραιότερες φωνές (Μοσχολιού, Νταλάρας, Αλεξίου, Γαλάνη, Βιτάλη, Κούτρας, Θηβαίος κ.α.) σφράγισαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει στην κατηγορία εκείνων των δημιουργών, που ακούγοντας τα τραγούδια τους αναφωνείς όλη την ώρα «κι αυτό δικό του;». Από τα «Παραπονεμένα λόγια» στον «Άμλετ της Σελήνης»… Κι από το «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» στο «Δεν είμαι άλλος»… 400 τραγούδια. Τα περισσότερα μικρά «διαμάντια». Τα περισσότερα πραγματική ποίηση.

Ο Μάνος Ελευθερίου φυσικά δεν εξαντλείται σε μια συναυλία. Όμως στις 11 Σεπτεμβρίου είναι μια ευκαιρία να τον τιμήσουμε. Σε αυτή τη συναυλία–γιορτή, που επιμελήθηκε ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, θα δώσουν το παρών οι: Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κούτρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Γιώργος Μεράντζας, Ηρώ Σαΐα, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κορίνα Λεγάκη, Γιάννης Μαθές. Μία μουσική βραδιά με τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Μια μουσική βραδιά που θα τραγουδάμε ασταμάτητα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.