ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πιθανό ενδεχόμενο

Μετάλλια από ανακυκλωμένα smartphones το 2020 στο Τόκιο;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο έληξαν και η σκυτάλη παραδόθηκε στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, με τους διοργανωτές να εξετάζουν τώρα την προμήθεια των υλικών για τα μετάλλια από ανακυκλωμένα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Η ροή των ηλεκτρονικών αποβλήτων της χώρας μπορεί σίγουρα να προμηθεύσει τους διοργανωτές με αρκετά πολύτιμα μέταλλα για να καλυφθεί η ζήτηση, αλλά το πρόβλημα έγκειται στη συλλογή των παλαιών συσκευών από το κοινό.

Το 2014 ανακτήθηκαν στην Ιαπωνία 143 κιλά χρυσού, 1.566 κιλά ασημιού και 1.112 τόνοι χαλκού από μικρά ηλεκτρονικά απόβλητα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα. Στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, χρησιμοποιήθηκαν μόλις 9,6 κιλά χρυσού, 1.210 κιλά ασημιού και 700 κιλά χαλκού για την παραγωγή όλων των μεταλλίων.  Στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 χρησιμοποιήθηκαν 13 κιλά χρυσού, ένας τόνος ασήμι και ένας τόνος χαλκού για περίπου 3.000 μετάλλια. Από το 1916 τα χρυσά που δίνονται στους νικητές περιέχουν μόνο 1,2% χρυσό.

Οι πόλεις που φιλοξενούν τους Αγώνες συνήθως ζητούν από ορυχεία να τους δωρίσουν τα υλικά, αλλά η Ιαπωνία εξετάζει μία διαφορετική, πιο συμβολική οδό. Το σχέδιο της Ιαπωνίας ωστόσο αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, καθώς η χώρα δεν έχει εφαρμόσει πλήρως ένα σύστημα για τη συλλογή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, και ένας νόμος του 2013 που απαιτεί την ανακύκλωση των οικιακών συσκευών δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός όσο ήλπιζαν οι νομοθέτες. Τα ανακυκλωμένα πολύτιμα υλικά χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή νέων ηλεκτρονικών συσκευών, με το ασήμι να έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.

Σε πρόσφατη συνάντηση, αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο συναντήθηκαν με μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πολύτιμων μετάλλων και ανακύκλωσης, και συζήτησαν προτάσεις σχετικά για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προγράμματα ανακύκλωσης, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας συλλογής των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.