ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση επενδύει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέο τοπίο στα ΜΜΕ με υπογραφή Μαξίμου

Μπορεί η «είδηση» της ημέρας να είναι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο σύστημα TAXIS, ωστόσο η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αποτελεί για το Μαξίμου ιστορική καμπή, λόγω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που θα ξεκινήσει αύριο στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και θα αλλάξει πλήρως τον χάρτη των ΜΜΕ και των «ισχυρών» στην Ελλάδα.
maximou

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και έχουν κάθε λόγο γι’ αυτό: από την ώρα που η ΝΔ ναρκοθέτησε, πριν αρκετούς μήνες, την συγκρότηση του ΕΣΡ, η υπόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, για αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού στα μίντια (για την ακρίβεια, η… επιβολή κανόνων για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια…) πέρασε από σαράντα κύματα. Οι προσφυγές διαδέχονταν η μία την άλλη, η διαδικασία έφτασε πολλές φορές σε οριακό σημείο και τα εμπόδια διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Η ώρα της κρίσης

Ωστόσο, για τη κυβέρνηση η επιβολή κανόνων, η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και η αλλαγή του χάρτη των συσχετισμών στα ΜΜΕ αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση –μία «υπόσχεση τιμής», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, προς τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εμπιστευόμενοι τα όσα έλεγε το κυβερνών κόμμα για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «τριγώνου της διαπλοκής» (ΜΜΕ, τράπεζες, πολιτικοί).
Έπειτα, λοιπόν, από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, αλλά και αντιμετώπισης διαρκών –δικαστικών και όχι μόνο- εμποδίων, αύριο το πρωί έρχεται η ώρα της κρίσης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο Μαξίμου είδαν ότι έως τώρα, όσες προσφυγές από καναλάρχες έγιναν απορρίφθηκαν, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να μιλά, στο σκεπτικό των αποφάσεών του, για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», που «καθιστούν επείγουσα την διεξαγωγή του διαγωνισμού».
Τούτων δοθέντων, αύριο η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την εκπλήρωση μίας μείζονος προεκλογικής υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ: με τη δημοπράτηση των τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών αδειών, την οποία θα ακολουθήσουν άλλοι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά, αλλά και για τα θεματικά πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Επί της ουσίας, στην αυριανή διαδικασία, που θα διεξαχθεί βάσει του λογισμικού της εταιρείας Singular Logic (που αναλαμβάνει τις εθνικές εκλογές…) θα ξαναμοιραστεί ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, αφού ο κανόνας θα είναι ένας: εκείνοι που θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα θα λάβουν και τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Παλιοί και νέοι παίκτες

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό συνθήκες μυστικότητας, οι αντιπροσωπείες των υποψηφίων δε θα μπορούν να επικοινωνούν ούτε μεταξύ τους, ούτε με τον «έξω κόσμο» και, έτσι, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ευελπιστούν ότι κάθε ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων για… «ελεγχόμενες» τιμές και τιμήματα θα πέσει στο κενό. Εξάλλου, αφ’ ης στιγμής κάθε διεκδικητής τηλεοπτικής άδειας θα είναι «μόνος με το πορτοφόλι του», το διακύβευμα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο για να εμπιστευθεί ο κάθε υποψήφιος τον έτερο ανθυποψήφιό του, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα έχει υπάρξει προτέρα συνεννόηση.
Στα ειδικά δωμάτια απ’ όπου θα «ποντάρουν» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα βρίσκονται εκπρόσωποι των 9 μονομάχων: οι ιδιοκτησίες πέντε υφιστάμενων σταθμών (Alpha, ANT1, Star, Epsilon, ΣΚΑΪ) και τέσσερις νέοι διεκδικητές (Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, Dimera του Ιβάν Σαββίδη, η εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα και ο «Ανεξάρτητος Πάροχος») θα «χτυπούν» διαρκώς στη δημοπρασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες, έως ότου μείνουν στο «ρινγκ» οι τέσσερις επικρατέστεροι. Δηλαδή, εκείνοι που θα έχουν δώσει τα περισσότερα χρήματα, καθώς το Μαξίμου και η Γενική Γραμματεία έχουν καταρτίσει την διαδικασία του διαγωνισμού με τέτοιον τρόπο, ώστε να μεγιστοποιηθεί το χρηματικό όφελος για το Δημόσιο.

Μήνυμα προς την κοινωνία

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επενδύει στον αυριανό διαγωνισμό μόνο για να αλλάξει τον υφιστάμενο χάρτη των συσχετισμών στα μίντια. Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, αλλά και το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίσουν την αυριανή διαγωνιστική διαδικασία ως «υπόσχεση τιμής και ηθικής» προς τους πολίτες. «Να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ αύριο το πρωί δεν μπορούμε, ούτε να μειώσουμε τους φόρους. Ωστόσο, μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες ότι τιμάμε την εντολή που μας έδωσαν τον Σεπτέμβριο: δηλαδή, να διαχειριστούμε το Μνημόνιο προστατεύοντας τους αδύναμους, αλλά και να δείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους», υποστηρίζει, μιλώντας στο matrix24.gr, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επικαλούμενο και στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης, που δείχνουν ότι τα 2/3 των πολιτών διάκεινται θετικά προς τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και, ταυτόχρονα, κατηγορούν την ΝΔ ως «υπερασπιστή της διαπλοκής».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ! ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΒΟΜΒΑ από την Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ…
  8/29/2016

  Βόμβα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης τα ελληνικά δικαστήρια είναι αναρμόδια να κρίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Αν ελληνικό δικαστήριο θεωρήσει ότι υπάρχει νομική εμπλοκή, οφείλει να παραπέμψει την υπόθεση αμελητί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  Είναι τόσο άσχετοι με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που ούτε καν ήξεραν που έμπλεκαν με την κουτοπόνηρη (κατα)δίωξη του Γεωργίου.
  Τώρα οδηγούνται σε μέγα φιάσκο.

 2. ΔΙΑΠΛEΚΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ?

  Η ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑ ΓΑΤΑ »ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ»
  =================================
  4 συναντήσεις του Αλέξη με τη διαπλοκή…λένε !
  (…..) «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης.
  «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός.
  Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της… γνώριμης ακινησίας.
  Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του.
  Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.
  ΣΧΟΛΙΟ: Ήξερε ο πολιτικός και τις θέσεις και απόψεις των ξένων
  και ειδικά των ΗΠΑ ? Αμερικανάκι του » κερατά » ο πολιτικός , όπως όλα δείχνουν…
  Ποια εμπιστοσύνη μπορεί έχεις σε μία ακόμη ΚαΜένη ηγεσία της »αριστεράς»
  Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο Έλληνας σενα »καταξιωμένο» ΗΛΙΘΙΟ παγκοσμίως …Τσίπρα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.