ΚΟΣΜΟΣ

Η αθέατη πλευρά της Βραζιλίας

Oι άθλιοι του Ρίο Ντε Τζανέιρο - Οι Ολυμπιακοί αγώνες από τις φαβέλες

Μπορούσαν να θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα, αλλά ο κόσμος τους είναι η αθέατη πλευρά των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Olympic Games 2016 Opening Ceremony

Ο κόσμος τους είναι οι φαβέλες. Η φτώχεια και η ανέχεια. Ολόκληρος ο πλανήτης είχε στρέψει την προσοχή του στο θρυλικό στάδιο «Μαρακανά» και στο πάρτι της φαντασμαγορικής έναρξης των αγώνων και δεν πρόσεξε πως λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, είναι μια από τις πιο φτωχές συνοικίες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, η φαβέλα Μανγκέιρα.

«Σίγουρα νιώθω περηφάνεια για τους Ολυμπιακούς, αλλά τι θα αλλάξει για μένα; Τι θα αλλάξει για τα δύο παιδιά μου; Ο κόσμος βλέπει το Μαρακανά, αλλά δεν βλέπει πως λίγα μέτρα μακριά από τη γιορτή είμαστε εμείς. Ξεχασμένοι από όλους», είπε η Λίλιαν Σάλες, κοιτώντας προς τον ουρανό και θαυμάζοντας με τα παιδιά της τις πολύχρωμες εκρήξεις των πυροτεχνημάτων.

Η Σάλες είναι μητέρα δύο παιδιών, ενός εξάχρονου αγοριού και μιας κόρης, που μόλις συμπλήρωσε τους 12 πρώτους μήνες της ζωής της. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, κήρυξε την έναρξη των αγώνων, που κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα για τη διοργάνωση τους, και έξω από το γήπεδο, σε μια απόσταση λίγων λεπτών από το «Μαρακανά», στη φαβέλα της Μανγκέιρα, η Σάλες έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά τους εμπόρους ναρκωτικών, τις δολοφονίες, τις συμπλοκές των συμμοριών και την αγωνία για το μέλλον των παιδιών της.

«Ο κόσμος βλέπει τα πυροτεχνήματα και τους αγώνες. Δεν βλέπει εμάς που παλεύουμε καθημερινά για λίγο ψωμί», είπε από την πλευρά του ο Χοσέ Κάρμο, 23χρονος οικοδόμος, που ζει σε μια τρώγλη στη Μανγκέιρα. «Είναι απογοητευτικό να είσαι τόσο κοντά σε μια μεγάλη γιορτή και ταυτόχρονα τόσο μακριά από την ποιότητα όλων εκείνων που είναι μέσα στο γήπεδο.»

Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα κοστίσουν συνολικά περίπου 12 δις δολάρια και ο Κάρμο αισθάνεται ικανοποιημένος αν βρει κάποιο μεροκάματο 15 δολαρίων σε κατασκευές. «Οταν αναλάβαμε τους αγώνες το 2009 πιστεύαμε πως κάτι θα αλλάξει και για εμάς. Μας είπαν πως θα αναβαθμιστεί η περιοχή γιατί είναι κοντά στο Μαρακανά, αλλά το μόνο που ήρθε ήταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους γιατί ήταν κοντά στο γήπεδο και η φτώχεια τους δεν ταίριαζε με το ντεκόρ της μεγάλης γιορτής. Οι αγώνες δεν είναι για εμάς. Εμείς είμαστε στην αθέατη πλευρά της Βραζιλίας», ήταν τα λόγια του 34χρονου, Ντένιλσον Λούσιο Σόουζα, που τα τελευταία χρόνια είναι άνεργος και παλεύει να συντηρήσει την οικογένεια του

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.