ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το απέδειξαν τα stress tests»

Πάντοαν: Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν διέρχεται συστημική κρίση

«Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν διέρχεται συστημική κρίση κι ούτε αποτελεί πηγή ευάλωτων καταστάσεων» για άλλους τομείς της ιταλικής οικονομίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα.
pantoan

Σύμφωνα με τον Πάντοαν, οι πρόσφατοι έλεγχοι αντοχής (stress tests) των τραπεζών «επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος» ενώ εντόπισε, ως αίτια προβλημάτων, διάφορα φαινόμενα: την οικονομική κρίση, την έλλειψη διαρθρωτικής ευελιξίας για την οποία δεν επιλήφθηκε η πολιτική ηγεσία, σε κάποιες περιπτώσεις λάθη των τραπεζικών ιθυνόντων και σε κάποιες άλλες την παράνομη δράση ορισμένων ιθυνόντων.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν πρόσθεσε ότι πρέπει να απορροφηθούν τα κόκκινα δάνεια για να αυξηθεί η χορήγηση πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για να μειωθεί το κόστος τους, «αν και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας υπενθύμισε σχετικά ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έχει δημιουργήσει το ειδικό ταμείο επενδύσεων Atlante για τη στήριξη των τραπεζών στις αυξήσεις κεφαλαίου τους και για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κόκκινων δανείων.

«Το ταμείο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία και κάθε τράπεζα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θέλει να επωφεληθεί της δυνατότητας» να το αξιοποιήσει, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.