ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ηλικία 92 ετών

Πέθανε ο σκηνοθέτης Άρθουρ Χίλερ

O πολυτάλαντος και παραγωγικός Καναδός σκηνοθέτης ταινιών Άρθουρ Χίλερ, του οποίου η μελοδραματική ταινία «Love Story» (Ιστορία Αγάπης) με την Άλι Μακ Γκρο και τον Ράιαν Ο' Νιλ ήταν η πιο πετυχημένη ταινία του 1970 και παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, πέθανε χθες στα 92 του χρόνια, ανακοίνωσε η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο Χίλερ, του οποίου το έργο περιλαμβάνει και επιτυχείς συνεργασίες με τους συγγραφείς θεατρικών έργων Νιλ Σάιμον και Πάντι Τσαγιέφσκι, πέθανε από φυσικά αίτια, είπε στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

Μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας, η οποία οργανώνει την ετήσια απονομή Βραβείων της Ακαδημίας (γνωστά ως Όσκαρ), από το 1993 έως το 1997, και ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Τμήματος Σκηνοθετών της οργάνωσης.

Από το 1957 έως το 2006, ο Χίλερ σκηνοθέτησε πάνω από 30 ταινίες καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών, όπως κωμωδίες, δράμα, μελόδραμα, πολεμικές ιστορίες, σάτιρα και μιούζικαλ. Μέσω της σκηνοθεσίας του καθοδήγησε πέντε ηθοποιούς σε ρόλους που τους απέφεραν υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ: τον Ο' Νιλ, την Μακ Γκρο, τον Τζορτζ Σκοτ, τον Μαξιμίλιαν Σελ και τον Τζον Μάρλεϊ.

Οι ταινίες του προτάθηκαν για 15 Βραβεία της Ακαδημίας, και κέρδισαν δύο από αυτές. Η «Ιστορία Αγάπης» προτάθηκε για επτά Βραβεία, μεταξύ των για καλύτερη ταινία και καλύτερη σκηνοθεσία. Κέρδισε μόνο ένα Όσκαρ, για καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση, ενώ έχασε όλα τα υπόλοιπα βραβεία στην ταινία «Πάττον» με τον Σκοτ.

Η «Ιστορία Αγάπης» έγινε τεράστια επιτυχία, κόβοντας εισιτήρια αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Χίλερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1923 στο Έντμοντον του Καναδά, σε γονείς μετανάστες από την Πολωνία. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέταξε με την Βασιλική Καναδική Αεροπορία σε επιχειρήσεις στη Γερμανία. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο, και μετά ξεκίνησε καριέρα στο ραδιόφωνο στον Καναδά προτού μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να σκηνοθετήσει μια ζωντανή δραματική σειρά για την τηλεόραση.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τις αρχές της δεκαετίας του '60 σκηνοθέτησε επεισόδια πολλών τηλεοπτικών σειρών, ακόμα και το πρώτο επεισόδιο της κλασικής σειράς μαύρης κωμωδίας «The Addams Family» (Οικογένεια Άνταμς).

Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τον Πίτερ Ο' Τουλ και τη Σοφία Λόρεν («Man of La Mancha»), τον Αλ Πατσίνο («Author! Author!»), τον Στιβ Μάρτιν («The Lonely Guy»), την Μπετ Μίντλερ («Outrageous Fortune») και τον Τζον Γκούντμαν, ως το θρυλικό παίκτη του μπέιζμπολ Μπέιμπ Ρουθ («The Babe»).

Η αγαπημένη του ταινία ήταν «Η Αμερικανοποίηση της Έμιλι», που εξέταζε τον έρωτα μιας Βρετανής χήρας πολέμου (Τζούλι Άντριους) και ενός αμερικανού στρατιωτικού (Τζέιμς Γκάρνερ). «Είναι η μόνη από τις ταινίες μου που μπορώ να δω ως το τέλος και να μη θέλω να την ξαναφτιάξω ενώ την παρακολουθώ», είχε πει στην εφημερίδα Los Angeles Times. Μερικοί θεώρησαν την ταινία του αντιαμερικανική, αλλά ο ίδιος είπε ότι αυτή ήταν λάθος ερμηνεία.

«Δεν ήταν ποτέ αντιαμερικανική. Ήταν ενάντια στην εξύμνηση του πολέμου. Μην κάνετε τον πόλεμο να φαίνεται τόσο υπέροχος ώστε να θέλουν τα παιδιά να γίνουν ήρωες, αυτό ήταν το μήνυμά της», εξήγησε.

Στις απονομές των βραβείων της Ακαδημίας τον Μάρτιο του 2002 του δόθηκε ένα ειδικό βραβείο ανθρωπισμού, το οποίο του το παρουσίασαν η Άλι Μακ Γκρο και ο Ράιαν Ο' Νιλ, και για το οποίο ευχαρίστησε τους γονείς του για τον τρόπο με τον οποίο τον μεγάλωσαν.
Ο Χίλερ αφήνει την κόρη του Έρικα Χίλερ Κάρπεντερ, τον γιό του Χένρικ, και πέντε εγγόνια. Η γυναίκα του Γκουέν, με την οποία ήταν παντρεμένος 68 χρόνια, πέθανε τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.