ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρώην πρόεδρος της FIFA

Πέθανε ο Ζοάο Χαβελάνζε

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε.
xav

Ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος γεννήθηκε το Μάιο του 1916 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο πατέρας του ήταν έμπορος όπλων, και είχε μεταναστεύσει στη Βραζιλία από το Βέλγιο. Ο Χαβελάνζε ήταν εξαιρετικός μαθητής στο σχολείο, και έγινε δεκτός στη Νομική Σχολή του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Φλουμινένσε στο Ρίο, απ' όπου αποφοίτησε ως διδάκτωρ Νομικής σε ηλικία 24 ετών. Εργάστηκε αρχικά ως νομικός σύμβουλος στην εταιρεία υπεραστικών λεωφορείων Auto Viação Jabaquara, και αργότερα έγινε πρόεδρος και γενικός διευθυντής της δικής του εταιρείας λεωφορείων, Viação Cometa S/A. Επίσης, είναι πρόεδρος της εταιρείας χημικών και μεταλλουργίας Orwec Química e Metalurgia Ltda.

Υπήρξε αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη ήταν αρχηγός αποστολής της Βραζιλίας. Από το 1958 ως το 1973 ήταν πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Συνομοσπονδίας Αθλητισμού (Confederação Brasileira de Desportos, CBD).

Το 1974 εκλέχθηκε πρόεδρος της FIFA, θέση την οποία κατείχε για 24 χρόνια, μέχρι το 1998. Ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κατέλαβε αυτή τη θέση, και είχε σημαντική υποστήριξη σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική. Επί των ημερών του τα έσοδα της FIFA πολλαπλασιάστηκαν, καθώς προσέλκυσε επιχειρηματικούς γίγαντες ως χορηγούς, όπως η Adidas και η Coca-Cola, ενώ διαπραγματεύτηκε πολύ αποτελεσματικά και την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις μεταδόσεις των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επίσης, αύξησε τον αριθμό των ομάδων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 16 σε 32.

Ταυτόχρονα όμως, έγινε στόχος έντονων επικρίσεων και καταγγελιών για διαφθορά, κακοδιαχείριση και δωροδοκίες. Από τους πιο διάσημους επικριτές του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που τον είχε προσβάλει δημοσίως σε πολλές περιπτώσεις.

Τον διαδέχθηκε ο στενός φίλος του Σεπ Μπλάτερ, τον οποίο ο Χαβελάνζε είχε γενικό γραμματέα στη FIFA από το 1981.

Με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.