ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιαίτερα παραγωγικά

Πηγές ΥΠΕΞ: Θεμέλιος λίθος σχέσης εμπιστοσύνης τα ΜΟΕ με τα Σκόπια

Κανείς δεν το περίμενε. Ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά, ότι τα αποτελέσματα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα υπερέβαιναν κάθε προσδοκία και θα έχτιζαν θεμέλια εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών

Η έκπληξη, θετική έως ενθουσιώδης, είναι αμφίδρομη, όπως κυρίως η ικανοποίηση σήμερα, ένα χρόνο μετά. Αυτό εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από τη σιγή ιχθύος, όλο αυτό το διάστημα, με την οποία κινήθηκαν και οι δύο πλευρές. Ιδιαίτερα παραγωγικά και αποτελεσματικά, με πολλές συναντήσεις και σε πολλά επίπεδα.

Η ιστορία των ΜΟΕ με τα Σκόπια ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε ότι έπρεπε να επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς ένα «άλμα ποιότητας» ώστε να βγει από το τέλμα, στο οποίο είχε περιέλθει, η σχέση των δύο χωρών. Ξεκινώντας- σε μία λογική επίλυσης και όχι διαχείρισης της εκκρεμότητας του ονοματολογικού- από τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν», καθώς η άλλη πλευρά είχε παύσει προ πολλού να διαπραγματεύεται με καλή πίστη και δεν υπήρχε καμμία ουσιαστική επαφή ή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να δοθεί μία δυναμική ώθηση που θα άλλαζε τη μη βιώσιμη και αντιπαραγωγική κατάσταση μέσω των ΜΟΕ και της πύκνωσης των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Πόποσκι. Έτσι ο κ. Κοτζιάς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να επεξεργαστούν έναν πρώτο κατάλογο ΜΟΕ, την περίοδο, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το καλοκαίρι, που ο ίδιος είχε αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις επ'αυτού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Τον Ιούνιο, μάλιστα, ο ίδιος επισφράγισε την καλή πίστη της ελληνικής πλευράς με την επίσκεψή του, την πρώτη μέσα σε 11 χρόνια Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στα Σκόπια. Εκεί .ερρίφθη ο πρώτος κύβος με την επισφράγηση της συμφωνίας για τα πρώτα 11 ΜΟΕ στη βάση ενός, ανοιχτού προς εμπλουτισμό, καταλόγου.

Ήταν ακόμη νωρίς, όμως, για να μπορέσει να στοιχηματίσει κανείς σε ένα απτό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είχε ανοίξει αλλά όλοι θα κρίνονταν επί του πρακτέου και όχι επί των διακηρύξεων ή των προθέσων. Αυτό ήταν σαφές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν η μία τη στάση της άλλης. Ένα χρόνο κοινής δουλειάς μετά, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους όσοι εργάστηκαν σε αυτή την υπόθεση με τους Σκοπιανούς συναδέλφους τους. Και φυσικά ο εμπνευστής, Νίκος Κοτζιάς. Και οι δύο πλευρές λειτούργησαν έντιμα, σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές η μία της άλλης και εργάστηκαν εποικοδομητικά.

Σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών μπορούν να θεωρούν, όπως μας λένε, ότι ο στόχος των ΜΟΕ για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, μέσω της διμερούς συνεργασίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μας επιτρέψουν την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Βέβαια αποσαφηνίζουν, παράλληλα, ότι τα ΜΟΕ δεν υποκαθιστούν την διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη.

Τα ΜΟΕ αναδείχθηκαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε χρήσιμα εργαλεία συνεργασίας, σύσφιξης σχέσεων, κοινών τόπων και αμφίδρομα ωφέλιμων στόχων. Οι δύο χώρες από κοινού μπορούν να διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, και όχι μόνο, σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και τους λαούς τους. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ήδη δρομολογούνται οι πρώτες συνεργασίες μεταφοράς ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, έχει αρχίσει ήδη η υπογραφή σειράς Μνημονίων μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών όπως και αυτή ανταλλαγής υποτροφιών. Παράλληλα υλοποιείται η αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Μοναστηρίου με σχετικά ομαλούς ρυθμούς, που θα αποσυμφορίσει την Ειδομένη, οι συζητήσεις στην ενεργειακή συνεργασία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ ο κατάλογος σε διάφορους τομείς διευρύνεται συνεχώς με νέες πρωτοβουλίες, όπως πρόσφατα η παροχή τεχνογνωσίας στον ιατρικό τομέα και η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων των δύο χωρών, η διασυνοριακή συνεργασία με την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα λαθρεμπορίου , trafficking, πλαστών διαβατηρίων καθώς άριστες και σε πολύ υψηλό επίπεδο είναι οι επαφές και η συνεργασία των δύο αστυνομιών.

Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργθεί μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, όπως μας λένε, είναι ιδιαίτερα θετική καθώς από τους πρώτους γύρους των επαφών οι δύο πλευρές συνέκλιναν στο ότι η άλλη πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και επαγγελματισμό. Ανάλογο θετικό κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται και στα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται πλέον στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν εισέλθει σε επιχειρησιακό στάδιο τεχνικού επιπέδου. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκατέρωθεν αντιπροσωπείες είναι σήμερα πολυπληθείς και πλαισιώνονται από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες συναρμοδίων υπουργείων.

Τώρα, μένει αυτό το καλό κλίμα να μεταφερθεί στο πολιτικό επίπεδο κι η ηγεσία της πΓΔΜ να πειστεί να εγκαταλείψει τον αναχρονιστικό αλυτρωτικό εθνικισμό της, συνειδητοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη ενός συμβιβασμού στο ονοματολογικό που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μέχρι τότε, βέβαια, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Μια Ελλάδα,όμως, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προ ημερών από το Λουξεμβούργο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που είναι πραγματική φίλη της σταθερότητας των Σκοπίων και δεν θα επιτρέψει κυρώσεις στην πΓΔΜ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.