ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λένε τα κόμματα του Κέντρου

Πλήθος αντιδράσεων για τη διαδικασία αδειοδότησης τεσσάρων καναλιών

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ προκάλεσε η διαδικασία διαγωνισμού για την αδειοδότηση τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών, όπως διεξάγεται από χθες.
diag

Για «αντισυνταγματική διαδικασία-παρωδία», έκανε λόγο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ για διαδικασία τύπου “Big Brother” που δεν τιμά κανέναν μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Έπρεπε να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για τέσσερις άδειες», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στη διαδικασία θα έπρεπε να μπουν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι περισσότερα των χρημάτων. Όσο για το κυβερνητικό επιχείρημα περί περιορισμένης διαφημιστικής πίτας που αρκεί μόνο για τέσσερις άδειες, ο κ.Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι δεν ισχύει, αφού σε μία τέτοια περίπτωση, το ίδιο θα έπρεπε να γίνει για εφημερίδες και ραδιόφωνα.

Πέντε προτάσεις για τα κανάλια και τις άδειες παρέθεσε σε ανάρτησή του στα social media ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στοχεύοντας στο ‘σπάσιμο των τριγωνικών σχέσεων πολιτικών-τραπεζιτών-καναλαρχών’ από τη μία και τη διαφάνεια και την εξασφάλιση περισσότερων χρημάτων για την κοινωνία από την άλλη :

- Το ΕΣΡ ενισχύεται ως η μόνη αρχή αδειοδότησης και εποπτείας. Τα κριτήρια για την άδεια είναι οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Η δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των αδειών υπόκειται στην έγκριση του ΕΣΡ.

- Τέλος στην κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των καναλιών από τις τράπεζες (δάνεια παίρνουν μόνο όσοι πληρούν επιχειρηματικές – και όχι πολιτικές - προϋποθέσεις)

- Όσοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου δεν μπορούν να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό

- Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς

- Τα κανάλια καταβάλουν στο Δημόσιο (εκτός από το αντίτιμο της άδειας) και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους. Λεφτά που πάνε κατά προτεραιότητα σε δαπάνες για την Παιδεία.

Την επαναλειτουργία του ΕΣΡ ζητά από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων, προκειμένου η νομιμοποίηση της λειτουργίας των σταθμών να γίνεται μέσω της ανεξάρτητης αρχής. Στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, μάλιστα, καλούν τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προχωρήσει στη συγκρότηση νέας σύνθεσης του ΕΣΡ με άτομα «ευρυτέρου κύρους και κοινής αποδοχής».

Για ‘συσκότιση’ αντί διαφάνειας, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής και συνιδρυτής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης. «Μια κυβέρνηση που δήθεν κόπτεται για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ διενεργεί έναν διαγωνισμό όπου θριαμβεύει το παρασκήνιο. Αντί για μια ανοικτή διαδικασία στο φως της ημέρας, επιλέγει τη συσκότιση, τις κλειστές πόρτες, σε ένα σκηνικό πλήρους αδιαφάνειας», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει απλά να κτίσει τη δική της διαπλοκή, θέλει να φιμώσει, θέλει να καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης, θέλει να παύσει κάθε κριτική εναντίον της»...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Με στρατιωτικές διαδικασίες και ράντζα εκστρατίας το αποτέλεσμα θα ειναι σίγουρα το επιθυμητό , ξεπούλημα χωρίς μαλιστα το » βαρετό » Εθνικό Συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης.
    Τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί λοιπόον, κοπιες του ξεχασμένου ΥΕΝΕΔ .
    Θα ειναι πολύ ενδιαφέρον το πως θα τα » αγκαλιάσουν » οι νέοι μας.
    Οι υπουργοί προπαγάνδας Παππάς και αυθαιρεσίας Φλαμπουράρης καθώς και ο προισταν´μενος του Λιμενικού σώματος Δρίτσης θα μας εξηγήσουν πλήρως απο τα κανάλια της νέας ΥΕΝΕΔ τα ακριβή συμβάντα του μακελειού της Αιγινας !
    Μείνετε συντονισμένοι στα καινούργια σας κανάλια .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.